Församling vill lansera Thanksgiving i Sverige

Halloween i all ära. Men den amerikanska högtid som borde firas i Sverige är Thanksgiving, resonerar Kungsportskyrkan i Jönköping.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Amerikanska traditioner har blivit allt svenskare. Nyligen har Halloween passerat, där svenskar klär ut sig i skrämmande masker och barnen hotar med bus om de inte får godis. Handeln blomstrar, och numera har Halloween blivit en återkommande tradition i Sverige. Precis som Black Friday, den stora shoppingdagen som lockar med billiga priser.

Men den amerikanska tradition som borde firas i Sverige är Thanksgiving. Det menar Kungsportskyrkan i Jönköping, som i år satsar på att lansera denna högtid.

Inte kommersiell högtid

Församlingen menar att det här är en högtid som inte bygger på kommersialism, som Halloween och Black Friday, utan i stället är det tacksamhet och gemenskap som är i fokus.

"Av tre stora amerikanska hösthögtider har vi i Sverige glömt den viktigaste", skriver Kungsportskyrkan på sin hemsida.

Där uppmuntrar församlingen nu att bjuda in såväl vänner som personer man inte känner så väl till en tacksamhetsmiddag. "Kanske någon granne, några nyanlända, kvinnan du ser på bussen varje morgon eller kanske föräldrarna till dina barns kompisar".

Två veckor med tacksamhet

I USA firas Thanksgiving i år den 23 november, men i Jönköping/Huskvarna vill Kungsportskyrkan öppna upp för tacksamhetssamlingar under två veckors tid, från den 13-26 november.

Pastor David Axelsson beskriver hur han firat Thanksgiving tillsammans med amerikanska vänner, där en måltid avslutas med en tacksamhetsrunda.

– Hos våra vänner sätter vi oss i en stor ring och så går vi laget runt och alla får berätta något som man är tacksam för. Alla deltar, både barn, unga och vuxna. Det är fantastiskt att få lyssna när barn och vuxna berättar vad man är tacksam för, säger han, via församlingens hemsida.

– Det händer något, både i atmosfären och i hjärtat, när man lyssnar på all den här tacksamheten och när man själv också får dela med av sin tacksamhet. Eftersom våra vänner är kristna brukar alltid tacksamhetsrundan avslutas med tacksam bön till Gud.

David Axelsson avrundar med att vare sig man är kristen eller inte skulle många må bra av att på detta sätt få visa sin tacksamhet.

Rötter i 1600-talet

Thanksgiving i USA går tillbaka till nybyggare på 1600-talet vars skördar uteblev, och att man till slut fick hjälp av indianer för att få en god skörd. Efter det anordnade man en tacksägelsefest där man tackade Gud. Numera är Thanksgiving en traditionstyngd helgdag i USA, som ofta uppmärksammas då presidenten varje år benådar en kalkon, lika viktig under högtidens måltider som julskinkan är på julbordet i Sverige.