Frikyrkor kallades sekter – blev debatt i riksdagen

Regeringen måste ge ett tydligare uppdrag till Migrationsverket för att få upp kunskapsnivån om religion på myndigheten. Det var Andreas Carlsons (KD) budskap då "sektfrågan" landade i riksdagen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Pingstkyrkan och Equmeniakyrkan beskrevs som sekter i en asyldom av Migrationsverket kunde tidningen Dagen avslöja för ett tag sedan. Det var en formulering som upprörde många och kristdemokraten Andreas Carlson valde att ta ärendet hela vägen in i riksdagen.

I en debatt med migrationsminister Heléne Fritzon (S) beskrev han de två berörda kyrkornas stora engagemang då rekordmånga flyktingar kom till Sverige år 2015.

– Att då få läsa att man är en sekt är så klart provocerande.

Läs mer: Migrationsverket kallar frikyrkor för sekter
 

"Olycklig formulering"

109873.jpg– Migrationsverket har redan sagt att formuleringen är olycklig, svarade Heléne Fritzon.

Hon ville heller inte försvara sektstämplingen, och menade att Migrationsverket som en självständig myndighet borde kunna hantera det här.

Därmed var själva orsaken till debatten avklarad, och det som följde handlade mer om hur Migrationsverket hanterar konvertiter i asylprocessen.

Behöver större religionskunskaper

Kristdemokraten Andreas Carlson försökte hela tiden föra in debatten på frågan om hur just kristna hanteras, hur de korsförhörs med irrelevanta frågor och hur viktigt det var med riktade kunskapsinsatser för att komma till rätta med problemet.

109298.jpg– Migrationsverket måste ha en större kunskap om religion, sa Andreas Carlson.

Han påpekade gång på gång att frågan måste prioriteras upp, och att regeringen via sitt regleringsbrev måste påtala för myndigheten hur pass viktigt det är att utbilda Migrationsverkets personal.

– Senaste gången det skedde var 2013, och sedan dess har Migrationsverket fått väldigt många nya medarbetare, sa Andreas Carlson.

Läs mer: Equmeniakyrkan och Pingst: Djupt olyckligt att de sektstämplar oss


Socialdemokraten Heléne Fritzon förde hellre ett mer övergripande resonemang och kom mer sällan in på specifikt de kristna asylsökandes situation, även om hon erkände att kunskapsfrågor om bibeln inte var lämpligt då en genuin tro ska avgöras.

Hon påpekade också att Migrationsverket har återkommande kontakter med religiösa samfund för att inhämta kunskap om religiösa asylskäl.

Färre asylsökande

Men när Andreas Carlson gasade på och krävde nya utbildningsinsatser, gärna i samarbete med Sveriges kristna råd, valde migrationsministern att bromsa och hänvisade till en minskad ström av asylsökande och att Migrationsverket måste göra sig av med tusentals anställda.

Läs också: Så ber Migrationsverket om ursäkt för sektanklagelsen