Nyheter

Alf Lax ska vandra med ett träkors på ryggen från Haparanda till Umeå

Satsningen Gå för Sverige kan komma att genomföras, dock i mindre format än planerat. I stället för en stafettvandring genom hela landet, kan det bli en kortare variant. – Gud sa till mig för flera år sedan att jag skulle vandra år 2020 för evangeliets skull, säger Mattias Bjurenholt.

1 av 2

Evangelisten Alf Lax och prästen Mats Nyholm lanserade i höstas en allkristen satsning kallad Gå för Sverige. Det är en stafettvandring med ett kors från Haparanda i Norrbotten till Ystad i Skåne.

Men coronapandemin sätter käppar i hjulet, och även om inget beslut fattats än, är det osäkert om satsningen kan genomföras som planerat i sin helhet.

– Jag är inte säker på att kristna runt om i landet vill eller kan gå ut och vandra som läget är just nu med coronapandemin. Och vi vet ju inte hur det ser ut i sommar, säger Alf Lax till Dagen.

Han påpekar att de torgmöten som planeras på kvällar på olika platser utmed vägen, och som lokala församlingar ansvarar för, är i fara med tanke på Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– Dessa torgmöten är centrala för att skapa uppmärksamhet för vårt ärende: att korset och uppståndelsen öppnar upp för alla människors möjlighet att välja ett nytt liv med Jesus i centrum.

Är kristna runt om i landet som du pratat med tveksamma till att delta?

– Jag vet inte säkert, det varierar nog. Jag har fått signaler från några platser, till exempel Norrköping, att man vill försöka vara med på något sätt.

En som är inställd på att vara med är Mattias Bjurenholt i Pålsboda i Närke. Gå för Sverige-satsningen är ett svar på en kallelse han burit på i flera år.

– När jag blev frälst för sex år sedan sa Gud till mig att jag skulle vandra för evangeliets skull år 2020. Men då visste jag inte hur det skulle gå till, berättar han för Dagen.

– I höstas, när jag fick veta om Gå för Sverige, förstod jag direkt att det är i det sammanhanget som det ska ske, säger han med övertygelse i rösten.

Mattias är fast besluten att genomföra den första tänkta etappen, den mellan Haparanda och Umeå. I så fall med start den 1 juni och målgång i Umeå den 30 juni.

– Jag har pratat med församlingar inom olika samfund på flera platser i Norrbotten och Västerbotten, bland annat i Piteå, Råneå och Umeå. Och jag har gott hopp om att det ska fungera.

Mattias är beredd på att ensam gå hela sträckan - som är ungefär 29 mil fågelvägen och 38 mil bilvägen - om det skulle behövas.

– Att gå själv har funnits med i min kallelse från början. Om jag får lite sällskap på vissa sträckor är det en bonus, förklarar han med ett skratt.

Han har aldrig korsvandrat tidigare och berättar att han promenerar mycket.

– Sedan jag blev kristen går jag flera bönepromenader i veckan. Jag är ingen superatlet men har tidigare spelat fotboll i division 5. Så med Guds hjälp ska jag kunna klara det.

Och Alf Lax låter glad när han pratar om Mattias Bjurenholt, som är en ny bekantskap.

– Mattias inställning känns inspirerande, det bådar gott att han är taggad. Att han vill vandra och göra korset synligt i Sverige är verkligen positivt, menar Alf.

När bestämmer ni slutgiltigt om Gå för Sverige kommer att genomföras som planerat i sin helhet?

– Vi väntar till i mitten av maj med ett definitivt beslut. Vi vill gärna göra detta, men vi vet inte om det är möjligt. Kanske tvingas vi skjuta på det till nästa år, säger korsvandringsexperten Alf Lax.

Gå för Sverige är tänkt att starta i Haparanda den 1 maj och nå Malmö den 30 september för att avsluta i Ystad den 4 oktober.

– I dessa tider av oro för corona kan en korsvandring genom Sverige vara extra viktig. Den kan tända ett hopp hos människor och sporra kristna att visa på kraften i korset, säger evangelisten Alf Lax.

Alf Lax har tidigare genomfört tre korsvandringar i Sverige: 2015, 2016 och 2017. Sammanlagt har han klarat av 110 mil till fots. Dock aldrig från norr till söder som tanken är med satsningen Gå för Sverige.

2015: Göteborg-Stockholm.

2016: Göteborg-Smygehuk.

2017: Mora-Avesta.

---

Gå för Sverige

  • Ekumeniskt initiativ.

    Vill se Sverige förvandlat av Jesus.

    Gå med korset från norr till söder.

    Varje dagsvandring är 1-2 mil.

    Torgmöten på kvällstid.

    Lokala församlingar ansvarar.

    Start den 1 juni 2020.

    Oklart om den kan genomföras i sin helhet.

---

Fler artiklar för dig