Heavy metal-kyrka startas i England

Snart startar en ny församling i grevskapet Kent i södra England. Fire and Blood church är inte först i sitt slag men utlovar ett invigningsparty av sällan skådat slag.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Inspirationen till att starta en heavy metal-kyrka kommer från Frälsningsarmén, där en ny församlingsplantering med den inriktningen blivit en succé i Chesterfield i mellersta England.

– Vi vill rasera de fördomar som finns om kristna, förklarar, Rob Byrne som är en av initiativtagarna.

Mässorna kommer att skilja sig en del från den gudstjänstordning som vanligtvis är gällande i Engelska kyrkan. Men det är en lång väg att gå innan alla förstår varför en sådan kyrka behövs.

– När vi berättar vad vi ska göra blir många, även kristna, förvånade. De har svårt att förstå att man kan gilla heavy metal och samtidigt vara en övertygad kristen, säger han till webbsajten Kentonline.

Rob Byrne vädjar om förbön för projektet, och för alla som upplever att deras musiksmak inte går att förena med kristen tro. Vid invigningen den 2 februari utlovas en fest som besökarna sent ska glömma.

– Det finns inte en enda bibelvers som förbjuder oss människor att njuta av fantastisk musik. Vi är inga puritanska glädjedödare, försäkrar han.

Men varför just heavy metal? Rob Byrne verkar vara van vid sådana invändningar och han har svaret klart:

– Många tänker att heavy metal bara är hög musik. Det är fel. Texterna handlar ofta om sorg, saknad, ånger, smärta, lidande, utanförskap, rotlöshet och andra känslor som många av oss känner igen.

– Jag upplever att dessa texter erbjuder en väg till helande och rening, menar han.

– Och visst älskar vi heavy metal-musik men framför allt vet vi att den som öppnar upp sitt liv för Jesus Kristus får tillgång till den ultimata källan till glädje i sitt liv.

Fysiska gudstjänster
Dan Salomonsson, Sara Mellergård, Krister Liljegren.
Foto: Natanael Gindemo & Privat
Foto: Natanael Gindemo & Privat