Helge Fossmo får förlängt fängelsestraff

Göta hovrätt anser att Helge Fossmos livstidsstraff ska omvandlas till fängelse i 27 år. Det är ett år mer än vad Örebro tingsrätt kom fram till i december i fjol.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Enligt domen från Göta hovrätt hade ett fängelsestraff på 26 år medfört att Helge Fossmo (som numera heter Iversen) skulle bli villkorligt frigiven om knappt ett år och tre månader.

Domstolen skriver vidare att Kriminalvårdens bedömning är att det behövs upp till ett och ett halvt år för utslussning. Och eftersom några utslussningsåtgärder ännu inte har satts i gång anser Göta hovrätt att den tidigare Knutbypastorn behöver avtjäna längre tid.

"Om det livstidsstraff som Helge Iversen har dömts till omvandlas till fängelse i 27 år är emellertid den tid som skulle återstå till en villkorlig frigivning tillräcklig för att det utrymme ska finnas som Kriminalvården anser sig behöva för utslussning."

Läs mer Håkan Sunnliden minns profetian i Knutby Filadelfia

 

Inte villkorligt frigiven nästa vår

Inför förhandlingarna i Örebro tingsrätt i höstas var såväl Helge Iversens juridiska ombud som åklagaren överens om att Iversens livstidsstraff kunde omvandlas till ett tidsbestämt straff. Men de hade olika uppfattningar om vad som var en lämplig tid.

Åklagaren ville se fängelse i 28 år – Helge Iversens juridiska ombud i 25 år.

Örebro tingsrätt landade i en kompromiss på 26 år.

Detta var Helge Iversen nöjd med. Men åklagaren överklagade och fortsatte att hävda att 28 år var en rimlig fängelsetid.

Nu har alltså Göta hovrätt landat i en annan kompromiss som ligger närmare åklagarens linje. Detta innebär också att Helge Iversen inte kommer att bli villkorligt frigiven våren 2021.

Läs mer Klart: Dömde Knutbypastorn Helge Fossmo får tidsbestämt straff

Läs de senaste artiklarna om Knutbysekten

Alla tidigare artiklar
Roland Hellsten.
Foto: Per-Johan Thörn/Natanael Gindemo/Moa Almeräng
Foto: Per-Johan Thörn/Natanael Gindemo/Moa Almeräng
ARTIKELSERIE: PÅ DJUPET MED...
Joakim Lundqvist.
Foto: Sara Källner
Foto: Sara Källner