Nyheter

I kväll landar Israel på månen

Någon gång mellan sju och åtta i kväll blir Israel det fjärde landet som landar på månen. Om allt går enligt planerna, det vill säga.

Efter att ha färdats i rymden sedan 21 februari så är det äntligen dags för den israeliska och privatfinansierade obemannade månlandaren Beresheet att landa på månen.

På morgonen den 8 april klarade farkosten av det mest kritiska steget, nämligen att bromsa in hastigheten så pass mycket, från 8 500 km/h till 7 500 km/h för att fastna i månens dragningskraft och gå in i omloppsbana kring himlakroppen.

Fjärde landet på månen

Beresheet kommer att någon gång mellan 19.00 och 20.00 landa i det välkända Stillhetens hav på månens norra halvklot.

Israel blir då det fjärde landet som genomför en mjuk landning på månens yta, efter USA, Sovjetunionen och Kina.

Tidigare har Indien, Japan och Europeiska rymdstyrelsen skickat farkoster som fotograferat månens yta och sedan medvetet kraschats på månen.

Enligt Space Insider har farkosten förutom en uppsättning kameror, med sig en hel del integrerad vetenskaplig utrustning som bland annat Nasa och University of California har bidragit med. Tanken med utrustningen är att utforska magnetiska avvikelser i området.

Med på lasten finns, som Dagen tidigare berättat om, en så kalla tidskapsel innehållandes bland annat en nanoversion av den judiska bibeln.

Fler artiklar för dig