Nyheter

Kippavandring i Lund efter misstänkt hatbrott

Efter flera dåd mot judar i Lund genomfördes en kippavandring i universitetsstaden på torsdagskvällen. "Judiska hem brann 1938. Varför brinner det 2018?", frågade sig arrangörerna inför vandringen.

1 av 2

Åttio år har gått sedan Kristallnatten i Tyskland – en månad har gått sedan ett radhus stod i lågor i Lund. Polisen utreder branden som ett hatbrott med antisemitiska förtecken. I huset bodde en person som är engagerad i judiska sammanhang och som tidigare utsatts för hot och trakasserier.

När Judiska församlingen i Malmö och Judiska centret i Lund skulle uppmärksamma minnet av Kristallnatten föll därför valet på just Lund.

Läs även: 80 år efter Kristallnatten: Judar vittnar om hat

"Väldigt oroväckande"

– Lund är en stad som hittills varit förskonad från antisemitism på den nivån som vi sett i Malmö. Vi tycker att det är väldigt oroväckande. Kan det hända i Lund kan det hända var som helst, sade Fredrik Sieradzki i Judiska församlingen till TT.

Även i somras gjordes ett försök att starta en brand hos en judisk person i Lund. Händelser som dessa har fått svenska judar att fråga sig om det nu börjar bli dags att flytta från Sverige, enligt Sieradzki.

Efter kippavandringen i Lund hölls det en manifestation vid domkyrkan, där även företrädare för Svenska kyrkan och Islamiska förbundet i Malmö medverkade, liksom ett ögonvittne till Kristallnatten.

Läs också: Bert Karlsson jämför behandlingen av SD med judeförföljelse

Fler artiklar för dig