Kippavandring i Lund efter misstänkt hatbrott

Efter flera dåd mot judar i Lund genomfördes en kippavandring i universitetsstaden på torsdagskvällen.
"Judiska hem brann 1938. Varför brinner det 2018?", frågade sig arrangörerna inför vandringen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Åttio år har gått sedan Kristallnatten i Tyskland – en månad har gått sedan ett radhus stod i lågor i Lund. Polisen utreder branden som ett hatbrott med antisemitiska förtecken. I huset bodde en person som är engagerad i judiska sammanhang och som tidigare utsatts för hot och trakasserier.

När Judiska församlingen i Malmö och Judiska centret i Lund skulle uppmärksamma minnet av Kristallnatten föll därför valet på just Lund.

Läs även: 80 år efter Kristallnatten: Judar vittnar om hat

 

"Väldigt oroväckande"

– Lund är en stad som hittills varit förskonad från antisemitism på den nivån som vi sett i Malmö. Vi tycker att det är väldigt oroväckande. Kan det hända i Lund kan det hända var som helst, sade Fredrik Sieradzki i Judiska församlingen till TT.

Även i somras gjordes ett försök att starta en brand hos en judisk person i Lund. Händelser som dessa har fått svenska judar att fråga sig om det nu börjar bli dags att flytta från Sverige, enligt Sieradzki.

Efter kippavandringen i Lund hölls det en manifestation vid domkyrkan, där även företrädare för Svenska kyrkan och Islamiska förbundet i Malmö medverkade, liksom ett ögonvittne till Kristallnatten.

Läs också: Bert Karlsson jämför behandlingen av SD med judeförföljelse

Premium
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Nyheter
Foto: Suvad Mrkonjic/TT