Konflikter i Angered ska minska med interreligiöst råd

Nytt interreligiöst råd i stadsdelen i Göteborg ska samarbeta över religionsgränserna vid kriser.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Tio ledamöter, däribland Bengt Andreasson, pastor i Equmeniakyrkan, har valts till Angereds interreligiösa råd.

– Jag tänker att om vi känner varandra så talar vi väl om varandra. Och genom att göra det så minskar vi en del spänningar som annars skulle kunna finnas. Det är en enorm glädje att vi har kommit så långt, det tror jag vi känner i hela gruppen, säger han till Göteborgs-Posten.

"Spänningar mellan olika grupperingar"

Det var i slutet av mars som stadsdelsnämnden i Angered beslutade att starta ett interreligiöst råd i stadsdelen som bland annat har drabbats av flera skottlossningar.

– Vi kan se spänningar mellan olika grupperingar. Men det är inte alltid som det har med religion att göra egentligen. Därför vill vi synliggöra de saker som vi faktiskt har gemensamt. Det är ett sätt att ta ansvar för att göra stadsdelen så bra som möjligt, sa Emanuel Furbacken, samordnare för flykting-, ekumenik- och religionsmöten inom Svenska kyrkan i Angered till SVT.

Utvärdering om två år

Nu har även rådets tio ledamöter valts. De representerar kristna, muslimska och sikhiska församlingar. Däremot är inte buddhister och de ortodoxa kristna med.

Utöver uppdraget att bidra till ett fungerande samarbete vid social oro och kriser ska rådet också sprida kunskap om församlingarnas arbete och kommunens uppdrag.

Efter två års verksamhet kommer en utvärdering av rådets arbete att göras.

Läs också: Miljardsatsning ska bryta segregation i utsatta områden