Kontroversiell kyrka: Vi välsignar era vapen

Ta med era vapen till kyrkan så ska vi välsigna dem. Det ovanliga erbjudandet kommer från en församling i Pennsylvania, USA, som står nära den kontroversiella Moon-rörelsen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

I Uppenbarelseboken talas om att Jesus ska komma tillbaka till jorden och styra med en stav av järn. Det har World Peace and Unification Sanctuary i Newfoundland i USA tagit fasta på.

Den beskrivs av nyhetsbyrån AP som en utbrytning ur Unification church (Enighetskyrkan), mera känd som Moon-rörelsen. Moon-rörelsen är kontroversiell och kritiker anklagar den för att vara en sekt som kräver total hängivenhet av sina medlemmar.

Läs också: Moon-rörelsens ledare är död

Deras tolkning av beskrivningen i Bibelns sista bok har lett till en uppmaning till invånarna att ta med sina vapen till kyrkan. I gengäld utlovas bön och välsignelse av dessa vapen i en särskild ceremoni.

– Nu mer än någonsin tidigare behöver goda människor stå upp för och proklamera de vapen som kan användas för att stoppa det onda våldet, säger Tim Elder, ansvarig för mission i församlingen.

Planerad 

Enligt premier.org väntas sex hundra personer komma till kyrkan på onsdag den här veckan.

Den speciella ceremonin med att välsigna vapen var planerad innan det senaste dådet på en skola i Florida den 14 februari då 17 personer dödades när en ung man med skjutvapen kom till skolan.

Amerikaners rätt att bära vapen är fastslagen i det andra tillägget till USA:s författning, som antogs 1791. Denna rätt bekräftades som en "garanti av den personliga rätten att äga ett vapen" i ett beslut av USA:s högsta domstol 2008.

Landets delstater har dock olika lagar när det gäller försäljning, eller begränsning av försäljning, registrering, förvaring, åldersgränser och annat som rör vapeninnehav.

År 2011 uppgav 47 procent av amerikanerna att det fanns ett skjutvapen i deras hem, enligt opinionsinstitutet Gallup.

Debatt

Efter alla skolskjutningar har en debatt blossat upp där vissa ivrar för hårdare vapenlagar medan andra vill ha ännu större frihet att inneha vapen för att kunna skydda sig själva.

President Donald Trump har gett sitt stöd till National Rifle Association, NRA, en mäktig vapenlobby-organisation som försvarar vapeninnehav.

På Twitter skriver den amerikanske presidenten:

"Vad många människor inte förstår, eller vill förstå, är att Wayne, Chris (Wayne La Pierre, ledare för NRA och Chris Murphy, senator för Demokraterna, reds anm.) och de andra som jobbar så hårt för NRA är fantastiska människor och stora amerikanska patrioter. De älskar vårt land och kommer att göra det rätta. Gör Amerika stort igen!"

Generellt anses republikanska politiker vara mer vapenvänliga medan flera demokrater har försökt skärpa vapenlagarna.