Ljusmanifestation till minne av Mahmoud

I Rådhusparken i Jönköping hedrades 20-årige Mahmoud, som nyligen tog sitt liv, med tända ljus och facklor.
I morgon, onsdag, hålls begravningen i Pingstkyrkan i Jönköping.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Över hela landet anordnades på måndagskvällen ljusmanifestationer i protest mot utvisningarna till Afghanistan, Totalt handlade det om minst 27 svenska städer från norr till söder, som Luleå, Uppsala, Alingsås och Malmö.

I Jönköping samlades mellan 100-150 personer i Rådhusparken för att tända ljus och facklor och minnas 20-årige Mahmoud. Han tog sitt liv för ett par veckor sedan efter att ha fått ett fjärde avslag från migrationsmyndigheterna, som inte trodde att hans kristna tro var äkta.

– Det är fruktansvärt sorgligt och väldigt tungt, säger Ulrica Heidari Integrationssamordnare i Pingstkyrkan i Jönköping, som var en av talarna vid ljusmanifestationen och nu hoppas att regeringen ska stoppa utvisningarna.

– Ingen ska behöva ta sitt liv. Det här får inte hända igen. Det är en enorm press på den här gruppen.

Läs mer: Hur många fler konvertiter ska behöva dö?

 

Hon räknar upp det som brukar kallas "friskfaktorer" för psykisk hälsa som bra sömn och kost, skolgång, vänner och familj omkring sig och så vidare. Allt detta saknar de asylsökande som nu väntar på svar från myndigheterna, påpekar hon.

Bland de ensamkommande unga pojkarna finns i stället alla riskfaktorer för psykisk ohälsa.

Pingstkyrkan i Jönköping har kontakt med ett 100-tal ensamkommande ungdomar – de flesta afghaner – som fortfarande väntar på besked om de ska få stanna eller inte.

Ulrica Heidari berättar om en ung kille som döptes samtidigt som Mahmoud, och vars ärende nu inom kort ska upp i domstolen, och som känner stor oro.

– Vad är det som säger att de ska tro på honom?

– Vår önskan är att Mahmouds död inte ska bli meningslös, utan att det i alla fall ska få vara till hjälp för andra i samma situation.

I morgon onsdag, hålls begravningen i Pingstkyrkan i Jönköping. Ulrica Heidari vet att omkring 150 personer från andra städer kommer att närvara, och hoppas på en ljus och fin högtid mitt i sorgen.

Läs mer: Mahmoud orkade inte leva efter asylavslag