Majoritet av KD-väljare vill se SD-samarbete

Kristdemokraternas väljare verkar inte överens med partiets officiella linje när det gäller samarbete med Sverigedemokraterna, enligt en Novus-undersökning.
Opinionsbildaren Markus Uvell menar att det snarare är tvärtom.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

74 procent av KD:s väljare vill att partiet samarbetar eller förhandlar med Sverigedemokraterna för att få igenom sin politik i riksdagen, enligt en undersökning från Novus.

Det går på tvärs med det budskap som KD själv för fram, där partilinjen är att lägga fram sin egen politik utan att på något sätt förhandla med SD i förväg. Däremot har partiet inget emot att SD stödjer förslagen.

Även moderaternas väljare verkar öppna för SD-samarbete, 67 procent, enligt Novus.

Centerpartiets väljare däremot verkar inte ha någon som helst förståelse för att partiet ska inleda förhandlingar med Sverigedemokraterna, enbart 12 procent säger ja.

Splittrar partierna

Inför nästa veckas statsministeromröstning i riksdagen skrivs det nu för fullt om hur sprickan i Alliansen vidgas där M och KD drar åt ett håll, C och L åt ett annat.

Synen på Sverigedemokraterna splittrar partierna, och Novus undersökning indikerar att sprickan även verkar finnas bland Allianspartiernas väljare.

Vad liberalernas väljare anser i frågan framgår dock inte, då Novus fick in för få svar.

Markus Uvell är en borgerlig opinionsbildare och har i den nyutkomna boken "Bakslaget – radikalt etablissemang, konservativa medborgare", beskrivit hur Sverige fått en allt mer konservativ väljarkår. Enligt honom är det framför allt tydligt när det gäller kristdemokraternas väljare som numera är betydligt mer höger än vad många av partiets företrädare är.

Läs även: Så löste KD i Norge regeringsfrågan

 

Är du förvånad att så många av KD och M:s väljare vill se ett SD-samarbete?

– Nej, jag är inte alls förvånad, säger Markus Uvell.

– Däremot är jag tveksam till att den här undersökningen skulle visa att väljarna vill något annat än vad partiledarna säger.

Enligt Markus Uvell blir det lite problematiskt att ställa frågan om SD-samarbete till väljarna då det rör sig om "parlamentariska finesser" som lätt kan missuppfattas. För visst samarbetar de flesta partier redan med Sverigedemokraterna på något sätt, exempelvis i riksdagens utskott, så vad frågan handlar om är oklart.

– Vad som däremot är aktuellt är om Alliansen borde bilda en regering med hjälp av Sverigedemokraterna, säger han.

– Det är nog vad det här handlar om.

Läs också: Joakim Hagerius: Regeringsförhandlingar i det fördolda

 

I så fall rimmar väljarnas svar i Novus undersökning väldigt bra med vad partierna säger.

– Det finns definitivt en skillnad i vad till exempel KD-väljarna tycker och vad C-väljarna tycker, här matchar väljarnas svar ganska väl, säger Markus Uvell.

Han menar att det som går att läsa ut av Novusundersökningen är att M och KD-väljare vill se en Alliansregering med stöd av SD, C-väljarna vill det inte.

– Vilket bidrar till att göra låsningarna som finns just nu större, för alla partierna har i huvudsak sina väljare med sig. Den som ska byta ståndpunkt måste därför svika sina väljare.

Undersökningen visar också att KD och M-väljare har en mer avslappnad inställning till Sverigedemokraterna, där kampen mot partiet inte ses som det överordnade målet.

– Undersökningen mäter framför allt grundattityden till SD på ett bra sätt, säger Markus Uvell.

Han skulle inte bli förvånad om Centerpartiet går sina väljare till mötes och ser till att SD inte får något som helst inflytande, vilket i sin tur öppnar upp för ett samarbete med Socialdemokraterna och Stefan Löfven.

Läs mer: Bert Karlsson jämför behandlingen av SD med judeförföljelse

Premium
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Nyheter
Foto: Suvad Mrkonjic/TT