Många sökte sig till Immanuelskyrkan för att fira jul

Till Immanuelskyrkan i Stockholm har många människor sökt sig i helgen för att äta julmat och dela gemenskapen med varandra.
– Vi ser att detta fyller ett behov hos många, berättar Monica Ahlberg, en av de ansvariga för evenemanget.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

I julhelgen har många människor begett sig till kyrkor för att slippa fira jul i ensamhet. En av de kyrkor som haft öppet är Immanuelskyrkan i Stockholm, som är en del av Equmeniakyrkan.

– På julafton kom 500 personer och juldagen lite färre, ungefär 400, berättar Monica Ahlberg för Dagen.

Fick julklappar

De har fått varsin tallrik med julmat med bröd och dricka. Samlingarna har också förgyllts av sång- och musik. Alla fick också varsin julklapp.

– Det har flutit på bra. Vi ser att detta fyller ett behov hos många. Maten som vi beställt hem har gått åt, det har inte varit något fel på aptiten.

– I vårt särskilda familjerum, där barnen kan leka, har det varit fullt med barn.

Inte mindre än 100 volontärer per dag har arbetat för att det praktiska skulle fungera.

– Många av oss har varit med förut, så vi har vissa rutiner som vi följer. Då går det lite lättare, menar Monica Ahlberg.

Tid till samtal

För den som vill prata med någon har det funnit särskilda kapellvärdar som tagit tid till personliga samtal.

– Vi vet från tidigare tillfällen att det finns ett behov hos några att få samtala. Det känns viktigt att också ge tid till detta, säger hon.

I kväll på annandag jul hålls den tredje och sista samlingen för i år. Då bjuds det, förutom på sång och musik, på julgröt och skinksmörgås.

Det är elfte året i rad som Jul i gemenskap anordnas. Arrangerar gör: Immanuelskyrkan i Stockholm, Frälsningsarmén, Filadelfiakyrkan, Hela människan, Stockholms stadsmission, Ny gemenskap, Volontärbyrån och Svenska kyrkan Norrmalm.