Nyheter

Nederländska SJ ersätter Förintelseoffer

Nederländernas statliga tågbolag NS ska betala ut hundratals miljoner kronor som kompensation för att bolaget transporterade judar till förintelseläger under andra världskriget.

Det har gått 74 år sedan andra världskriget tog slut, men först nu har Nederlandse Spoorwegen (NS), Nederländernas motsvarighet till SJ, beslutat att judar som transporterades till förintelseläger ska få ersättning.

Bolaget ska betala ut motsvarande flera hundra miljoner kronor till överlevare och till anhöriga till de som dog i lägren, meddelade bolaget på onsdagen, uppger AFP.

"Det beräknas att flera tusen människor har rätt till ersättningen, däribland omkring 500 överlevare. NS kommer att avsätta flera tiotals miljoner euro till detta under de kommande åren", skriver NS i ett uttalande. En talesperson för bolaget säger till AFP att varje överlevare ska få 15 000 euro, cirka 170 000 kronor. Änkor och änklingar samt barn till de som dödades ska ersättas med lägre belopp.

"En svart sida"

I uttalandet säger NS att bolagets agerande under Förintelsen är en "svart sida i företagets historia". Bolaget tjänade enligt AFP motsvarande åtskilliga miljoner euro när de fick i uppdrag av de ockuperande naziststyrkorna att transportera landets judar till förintelselägren.

Bolaget bad om ursäkt 2005, men meddelade först i november 2018 att de skulle ge ekonomisk kompensation till överlevarna, skriver AFP.

Omkring 107 000 av de 140 000 nederländska judarna skickades till Auschwitz, Sobibor och andra förintelseläger, enligt nyhetsbyrån.

Fler artiklar för dig