Nyheter

Nordiska kyrkoledare: Bekämpa virus – inte flyktingar

Men trots krav på medmänsklighet och ansvar vill de tio nordiska kyrkoledarna inte att gränsen till Grekland ska öppnas.

1 av 2

Det har varit några turbulenta dagar vid gränsen mellan Turkiet och Grekland efter att många tusen migranter samlats för att försöka ta sig in i Europa. Allt började med att Turkiets president Tayyip Erdogan rev upp flyktingavtalet med EU och efter det strömmade migranterna mot gränsen.

Nordens kyrkoledare eniga

Nu har tio nordiska kyrkoledare reagerat i form av ett gemensamt uttalande där de menar att medmänsklighet och ett delat ansvar måste få gälla.

"Rädslor ska tas på allvar, men de ska inte hålla oss fångna och hindra oss från ansvarstagande”, skriver ledarna för de högsta ledarna för de lutherska och katolska kyrkorna i Norden, vilket är unikt då det är första gången samtliga kyrkoledare gör ett utspel tillsammans.

För Sverige är det Antje Jackelén och Anders Arborelius som skrivit under uttalandet som bland annat jämför coronaviruset med flyktingsituationen. Kyrkoledarna konstaterar att virus ska bekämpas, men inte människor på flykt.

Fungerande asylrätt

Kyrkoledarna skriver att det är en mänsklig rättighet att få söka asyl och att EU:s medlemsstater har tagit på sig att inte skicka tillbaka människor till förföljelse och förtryck. Det finns både ett juridiskt åtagande och en moralisk skyldighet.

"Ett värdigt bemötande, en fungerande asylrätt och delat ansvar för människor på flykt är det som anstår oss som demokratiska länder och som människor", står det i uttalandet.

Men exakt hur kyrkoledarna vill lösa den uppblossade konflikten vid Greklands gräns är dock oklart, utifrån det de skriver. För i sitt uttalande betonar de samtidigt att gränserna inte bara kan öppnas och att de inte förespråkar obegränsad invandring.

Därmed landar de i en liknande slutsats som många politiker har då de säger att de värnar asylrätten men samtidigt vill hålla gränsen in i EU stängd, vilket gör det omöjligt för dem som befinner sig utanför att söka asyl.

Fler artiklar för dig