Nyheter

Nytt avslöjande om sexuella övergrepp i Katolska kyrkan i Sverige

Katolska kyrkan i Sverige lät bli att polisanmäla en ordensbroder som anklagades för sexuella övergrepp på en kvinna.

Det framkommer i ett nytt avslöjande från SVT.

Kvinnan i fråga var i 20-årsåldern när ordensbrodern gjorde långtgående sexuella närmanden, tog henne på brösten och underlivet. Men redan när hon var 16 år och med i en ungdomsgrupp som leddes av munken var han "fysisk" mot henne, berättar kvinnan för SVT. Han tog i henne och smekte henne på halsen, samtidigt som han blev hennes förtrogne och stöd.

– Han stod för det som var rätt och det som var gott. När han gjorde det mot mig mådde jag väldigt dåligt, berättar kvinnan för SVT:s reportrar.

– Jag gick in i nån sorts mörker. På ett sätt blev man bekräftad, men på ett annat sätt var det så förbjudet och fult och äckligt.

Anmälde efter tio år

Kvinnan anmälde munken till Katolska kyrkan i Sverige 2012, tio år efter de grövsta händelserna. Munkens överordnade fick av Stockholms katolska stift i uppdrag att utreda anklagelserna. De överordnade ska ha kommit fram till att anklagelserna var preskriberade, varför man underlät att göra en polisanmälan. Däremot fick munken påföljder av ordensledningen i Rom.

"Vid en händelse som denna är det ordensföreståndaren som primärt har mandat att vidta åtgärder. Stiftets biskop har inte detta mandat", skriver Stockholms katolska stift i en kommentar till avslöjandet på sin hemsida.

Stiftet påpekar också att man erbjöd sig att bistå både orden och kvinnan med en kyrklig jurist för att utreda situationen. Ett möte mellan kvinnan och den lokala ordensföreståndaren arrangerades och kvinnan hade en psykolog vid sin sida som stöd.

Läs även Övergreppsanklagade präster fick jobb i Sverige – begick fler brott här

Mannen erkänner

Mannen i fråga har enligt SVT fått fortsätta att leda barn- och ungdomsarbete inom kyrkan. Enligt de riktlinjer som syftar till att förebygga övergrepp på barn och unga och som utfärdades av Katolska kyrkan i Sverige i början av 2000-talet får ingen ungdomsledare vistas ensam med unga. Detta ska han inte heller ha gjort, uppger mannens överordnade för SVT.

Mannen tar på sig skulden för det han gjort i en intervju med SVT.

– En synd är alltid fel, det är en synd. Det är klart att jag ångrar detta, säger han.

Ordensföreståndaren i Sverige, som även han intervjuas i programmet säger så här på frågan varför han inte polisanmälde ordensbrodern efter kvinnans anmälan:

– Jag ville inte anmäla det då, och jag vill inte anmäla det nu heller.

Läs också Nu svarar Katolska kyrkan om de två prästernas övergrepp i Sverige

Beredskapsplan

Den beredskapsplan mot sexuella övergrepp som Katolska kyrkan i Sverige antagit gäller barn och ungdomar. I den står det att "de kyrkliga ledarna måste ingripa omedelbart" när misstanke framkommit samt "vidta åtgärder gentemot den person som anklagas genom att se till att polisanmälan görs samt genom att samarbeta med de civila myndigheterna under förundersökning och rättegång".

Katolska stiftet skriver i sin kommentar att ärendet i fråga inte rör minderåriga utan en relation mellan två vuxna personer som pågick från år 2001 till år 2004. Man skriver också att det gick elva år innan stiftet fick kännedom om händelsen, medan preskriptionstiden för sexuella övergrepp mot vuxna är 5 år.

"Ingen av personerna är anställda av Stockholms katolska stift eller av en katolsk församling. Mannen som ärendet rör är inte präst utan ordensbroder i en från stiftets jurisdiktion fristående orden", skriver stiftet.

Läs också Anna B Sandberg: Därför sker så många övergrepp inom katolska kyrkan

---

Katolska präster och ordensfolk ska leva i celibat

  • Katolska präster och ordenspersoner ska leva i celibat, det vill säga avhålla sig helt och hållet från sexuella handlingar och tankar. Att bryta mot celibatlöftet är en svår synd och brott mot den kyrkliga lagen. Brottet kan leda till långtgående konsekvenser för personen i fråga.

---

Fler artiklar för dig