Nyheter

Sveriges vackraste kyrka - Nominera din favorit!

Dagen efterlyser Sveriges vackraste kyrka. Nominera din favorit och delta i vår omröstning.

Uppdatering: Tävlingen är avslutad - se resultatet här.

Hela Sverige är full av kyrkor. På landsbygden tornar de ofta upp sig, vitkalkade och åldrigt pampiga, ibland med anor från medeltiden. Inne i städerna finns ett myller av olika kyrkobyggnader, domkyrkorna är kanske mest iögonfallande med sin stora volym, men här testas det ibland också med lite nyare arkitektur.

Men vilken kyrka är egentligen vackrast?

Det vill vi på Dagen ta reda på. Vi vill att du berättar vilken kyrka som just du tycker är vackrast. Sedan ska vi samla ihop materialet och låta er läsare rösta fram Sveriges vackraste kyrka.

Dagens ledarskribent Frida Park har redan väckt frågan till liv i sociala medier, då hon under vinjetten #sverigesvackrastekyrka fått folk att dela med sig av sina åsikter.

– Jag har alltid fascinerats av kyrkobyggnader, säger Frida Park själv.

Vackraste i stället för fulaste

Hon berättar att man nyligen i Norge hade en omröstning om vilken landets fulaste kyrka var, men själv tycker hon att det vore mer lämpligt att peka på det som man tycker om.

Under de kommande dagarna vill vi gärna att du berättar vilken kyrka som du tycker är vackrast. Vi kommer att följa upp det här med en omröstning för att på sikt kunna kora Sveriges vackraste kyrka.

Så hur gör du som läsare nu? 

Jo, antingen delar du en bild på din favoritkyrka i sociala medier med hashtaggen #sverigesvackrastekyrka

Eller så mejlar du in en bild på din favoritkyrka till redaktionen. Använd adressen bild@dagen.se och skriv "Sveriges vackraste kyrka" i ämnesraden.

Ange kyrkans namn och orten där den ligger.

Lägre fram i februari kommer du få möjlighet att rösta på din favorit utifrån ett urval som Dagen gjort.

Fler artiklar för dig