Ryssland: Vi vill se en tvåstatslösning

Tidigare i år erkände Ryssland Västra Jerusalem som Israels huvudstad. Nu betonar landet att det står bakom en tvåstatslösning.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Efter onsdagens tal i USA, i vilket president Donald Trump erkände Jerusalem som Israels huvudstad, har den ryska ambassaden i Tel Aviv fått frågor om Rysslands inställning till Jerusalem.

I ett uttalande påminner nu Rysslands Israelambassadör om att Ryssland den 6 april i år meddelade att landet ser Västra Jerusalem som Israels huvudstad – samtidigt som Östra Jerusalem ska vara huvudstad i en framtida palestinsk stat.

"Tvåstatslösningen ett optimalt alternativ"

"Moskva bekräftar sitt stöd för tvåstatslösningen som ett optimalt alternativ som infriar det palestinska och israeliska folkens nationella intressen, vilka båda har vänskapliga relationer med Ryssland", skrev ryska utrikesdepartementet i april.

Rysslands Israelambassadör Alexander Shein förklarar att den ryska ambassaden kan flyttas från Tel Aviv till Västra Jerusalem "efter att palestinierna och israelerna har kommit överens om alla frågor rörande de palestinska områdenas slutgiltiga status".

Varnar för negativa konsekvenser

På torsdagen klargjorde samtidigt Rysslands biträdande utrikesminister Gennady Gatilov att Ryssland inte står bakom det amerikanska beskedet att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.

Enligt den ryska nyhetsbyrån TASS varnar Gennady Gatilov för att beslutet kommer att förvärra de palestinsk-israeliska relationerna i allmänhet och situationen i hela Mellanöstern.

"I strid med relevanta resolutioner"

– Beslutet att flytta ambassaden till Jerusalem som gjorts av den amerikanska administrationen står i strid med relevanta resolutioner från FN:s säkerhetsråd, FN:s generalförsamling, och vi tror verkligen att detta är felaktiga drag som enbart kan komplicera en fortsatt utveckling av situationen i Mellanöstern, säger diplomaten.