23 september 2020

En tidning på kristen grundNyheter

Så blir festivalupplägget på Ära20

Lovsångsfestivalen Ära20 satsar på både digitala livesändningar och ett 20-tal lokala samlingar runtom landet. – Många ungdomar längtar efter att få samlas kring Guds närvaro tillsammans med andra, säger projektledaren Samuel Westergren.

1 av 6

Coronapandemin innebär att det är otillåtet att samla flera hundra ungdomar på ett ställe, som man brukar. I stället sänds gudstjänster, andakter och seminarier digitalt från Torpområdet utanför Kumla sista helgen i augusti.

På ett 20-tal platser samlas ungdomar, som varvar egna festivalprogram med de digitala sändningarna från Torp.

– Alla platser kommer följa samma program och i det finns tillfällen för fritid, och egna aktiviteter lokalt, förklarar Samuel Westergren.

Ramen är de digitala sändningarna från Torp och syftet med att koppla ihop det lokala med det digitala är att skapa en gemensam festivalkänsla, att man hör ihop, även om deltagarna är geografiskt utspridda runt om i landet.

– Vi kommer att interagera med varandra och använda olika digitala verktyg för att hålla ihop festivalen. Via den nätbaserade videotjänsten Zoom planerar vi att ta kontakt med deltagare ute i landet.

– Det blir bra tillfällen att få vet lite hur de har det. "Hur mår ni?" "Vad gör ni?" "Och var gudstjänsten bra i går kväll?"

Hur har planeringen med att få allt på plats fungerat?

– Det har gått jättebra, förvånansvärt bra faktiskt. Vi ligger bra till med planeringen och det är kul att många hänger på även om allt inte blir precis som vanligt, säger han och konstaterar att det finns logistiska utmaningar.

Festivalen Ära arrangeras för andra året i rad. För ett år sedan sjösatte EFK en ny typ av festival på Torpområdet med lovsång i fokus. Ära19 var en uppföljare till ungdomsfestivalen Frizon, som lagts ned året innan.

– Nu kör vi vidare på den vägen. Lovsången är i fokus också i år vilket bland annat märks i att vi har två lovsångsteam som medverkar i de livesända gudstjänsterna och att ett av seminarierna handlar om lovsång, berättar han.

Förutom några seminarier som spelas in i förväg, sänds allt live.

Det både börjar och slutar med gudstjänster. Fredag kväll den 28 augusti predikar lovsångsledaren Richard Sundström och söndag förmiddag intar Julia Forsberg från Finspång predikstolen.

Att Richard Sundström predikar i inledningsmötet har sin förklaring. Vid förra årets festival predikade han i avslutningsgudstjänsten. Men han hann bara tala i fem minuter, sedan blev han avbruten, och fick aldrig predika klart.

– Ett åskoväder över festivalområdet gjorde att vi tvingades dra av all ström. Därför kommer Richard att inleda årets festival, berättar Samuel Westergren för Dagen.

Samuel Westergren vill slå ett extra slag för en satsning under lördagen som kallas "Älska din stad".

– Det går ut på att deltagarna på de lokala platserna betjänar sina städer. Till exempel genom att dela evangeliet med människor på stan eller genom att städa på en offentlig plats. Detta görs alltså samtidigt på de olika platserna, förklarar han.

På hur många platser blir det lokala festivaler?

– Ett 20-tal orter är klara, hur många det blir i slutänden återstår att se, berättar Samuel Westergren.

Han nämner bland annat Linköping, Örebro, Tjörn, Vilhelmina, Malmö, Karlstad, Huskvarna och Västerås.

På varje ort ansvarar en lokal församling för det som sker. Det är också församlingarna som tar emot anmälningarna. Först till kvarn är det som gäller.

Hur många har anmält sig?

– Jag vet faktiskt inte, men vi hoppas att det blir fullt över allt. Max 50 deltagare får ju vara med, och om det blir 25 platser med 40 deltagare på varje är vi uppe i 1 000. Då närmar vi oss förra årets siffra på 1 250.

– Det skulle vara fantastiskt. Vi vill lyfta fram en Jesusrörelse bland unga människor i Sverige.

---

Ära20

 • Lovsångsfestival.

  Hålls 28-30 augusti.

  Arrangeras av Evangeliska frikyrkan.

  Tema: "En plats i Guds närvaro".

  Digitala livesändningar och samlingar på 20-25 orter i landet.

  Max 50 deltagare på varje ort.

  Gudstjänster, andakter, seminarier med mera.

  Några talare: Richard Sundström, Camilla Olsson, Robin och Sara Eklind, Linnea Tholerud, Julia Forsberg.

  Leder lovsång: Gabriel Lantz med lovsångsteam från Citykyrkan i Stockholm, Noise Village med Johan Åsgärde som ledare.

  Seminarier: Vem är Jesus och hur lär jag känna honom? Kommer allt att bli bra? Lovsång genom dalen, Mission här och där.

---

Thomas Manfredh

Thomas Manfredh är reporter på Dagen.

Fler artiklar