Så lät det första böneutropet i Växjö

"Det kändes som ett perrongutrop på en station", säger Jacob Rudenstrand, som var på plats utanför moskén.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Mycket väsen för... ja, ingenting enligt vissa, ganska mycket enligt andra. 13.03 ropades det första böneutropet ut i stadsdelen Araby i Växjö. Ett böneutrop som blivit hett omdebatterat, hela vägen upp till högsta politiska nivå efter KD:s utspel att säga nej till böneutrop.

Läs mer: Dagens ledarskribenter: Böneutrop måste kunna få prövas

 

Kristna på plats

Men polisen sa ja, och utanför moskén vid det omtalade böneutropet befann sig Jacob Rudenstrand, biträdande generalsekreterare på den kristna organisationen Svenska evangeliska alliansen.

– Det var ett femtiotal åskådare på plats, berättar Jacob Rudenstrand till Dagen.

– Vad jag noterade var att när jag pratade med folk utanför moskén så var det en blandad kompott av åsikter.

Både motståndare, men även de som accepterade utropet från moskén.

Läs mer: Moskén i Växjö får tillstånd för böneutrop

 

Polis på helspänn

Ett tiotal poliser var utposterade och alla nyfikna böneutropsturister fick ställa sig på andra sidan av en närliggande väg, uppskattningsvis 80 meter från moskén.

– Det var inga oroligheter, men polisen var på helspänn när böneutropet drog igång.

På andra håll i Växjö hölls det motdemonstrationer, då det nybildade partiet Alternativ för Sverige samlats, ett parti som brutit sig ur från SD och driver en mer hårdför nationalistisk agenda.

Hur upplevde du böneutropet?

 

– Det var väldigt tyst någon minut innan det började. När det väl var igång kändes det inte alls så högt som 110 decibel. Det kändes mer som ett perrongutrop på en station, säger Jacob Rudenstrand.

Läs mer: TV: Muslimska böneutrop – religionsfrihet eller tvångspåverkan?

 

Hörs över bostäder

Han berättar att i närheten ligger några villor och hyreshus, och de kommer garanterat att höra böneutropet.

Moskén ligger i anslutning till en förskola, och högtalare hade sats upp på huset, som inte har en minaret.

Vad tycker du, ska de få ha böneutrop?

 

– Nu har polisen gett dem tillstånd ett år, max 110 decibel. Nu får de boende finna sig i det, de kan överklaga nu om de vill och några ska redan ha gjort det.

– Men jag ska inte uttala mig om de boendes situation, det är inte jag som kommer att utsättas för störande moment i min vardag.

Öppet samhälle

Jacob Rudenstrand säger att det finns goda argument både för att tillåta och förbjuda böneutrop, men håller sig ganska diplomatisk i sina uttalanden om vad han själv tycker.

– Men som kristna måste vi vara medvetna att vi lever i ett öppet samhälle där många uttryck och budskap måste få komma till uttryck. Vi vill också ha religionsfrihet för att få sprida vårt budskap, men vi måste också kunna samsas med varandra och med varandras övertygelser, säger Jacob Rudenstrand.

Även om han inte tydligt vill sätta ned foten var han står i frågan om böneutrop har Jacob Rudenstrand dock rent teologiskt en glasklar åsikt.

– Jag vet att Jesus är större än Muhammed.