23 september 2020

En tidning på kristen grundNyheter

Sambo eller gifta sig? Så tänker unga kristna om sina beslut

Dagen har pratat med två unga tjejer som har många gemensamma nämnare men har gjort olika val när det gäller giftermål och att leva sambo.

1 av 3

Båda är strax över 20 år, båda är uppvuxna i familjer där föräldrarna gifte sig relativt tidigt och fortfarande är gifta. Båda tillhör stora traditionella kristna samfund. Ändå tänker de helt olika när det gäller samlevnaden med pojkvännen.

– Vi väljer att flytta tillsammans samma dag som vi gifter oss. Vi tycker det är värt att vänta. Det handlar om respekt, tillit och att man visar att man går ”all in”, säger Emeline Sigfrids, som är medlem i Pingst och är pastorsdotter.

Hon har ett bröllop inplanerat i oktober med sin pojkvän. De träffade varandra i kyrkan för ett år sedan, lärde känna varandra mer på ett läger och förlovade sig i februari. Hon är 22 år och pojkvännen 21.

– Vi pratade igenom det här innan vi blev tillsammans. Vi har lika värderingar, förklarar hon.

Amanda Lindstedt, 23 år, har varit sambo med sin 26-åriga pojkvän i ett år. De hade dessförinnan varit tillsammans i två år. Hon är uppvuxen i ett troende hem där föräldrarna tillhör Equmeniakyrkan. Själv beskriver hon sig som "aktiv på håll". Hon är med på gudstjänster då och då och är med i lite olika aktiviteter.

– Jag tänker nog att jag vill gifta mig någon gång, men för mig känns det väldigt främmande att inte få prova bo med en person som jag tänker att jag vill leva med hela livet, säger hon.

Hon ser samboskapet lite som en prövotid, men också att det har sina praktiska fördelar.

– Krasst är det väldigt dyrt att inte bo sambo. Vi lekte lite med tanken att vi skulle bo i olika ettor som en mjukstart, men sedan kom vi fram till att det var smidigare att bo tillsammans från början.

Amanda Lindstedt.

Läs också Synen på sambo och äktenskap hos unga skiljer sig beroende på samfund

"Ska flytta ihop på bröllopsnatten"

Emeline Sigfrids och hennes pojkvän, som ska flytta ihop på bröllopsnatten, har också bråda dagar att försöka hitta boende.

– Vi söker bostad för fullt. Vi vill helst köpa men hyra går också bra, säger hon.

Hittills har de bott isär och har de varit på samma plats har de sovit i skilda sängar och i skilda rum.

– Det är världens lättaste grej att sova över hos någon tänker jag. Men ju mer man tänjer på den gränsen, desto längre kommer man att gå.

Emeline SigFrids.   Foto: Jakob Granfors

Hon tror att värderingen kommer från föräldrarna - den att man inte ska sova över hos varandra innan man gifter sig.

– Absolut, mina föräldrar har haft stort inflytande, men vi kom fram till att vi ville det själva också, säger Emeline Sigfrids.

Läs också "Många kristna ser inga positiva följder av beslutet att vänta med sex"

"Tacksam att få känna mig fri i mitt beslut"

Amanda däremot upplever att hennes föräldrars generation har bytt åsikt och är mer öppna för samboskapet i dag.

– Det känns som de upplever samboskapet som ett naturligt steg. De ifrågasätter inte sina barns val, som är annorlunda från sina egna val.

– Jag är väldigt tacksam över att få känna mig fri i mitt beslut att prova så här.

Hur tror du att Gud tänker om samboskap?

– Jag vet att jag alltid har ifrågasatt tanken på att giftermålet är det främsta Gud vill. Om Gud är kärlek, tycker jag det känns som Gud är större än detaljer. Jag förstår inte hur lust och starka känslor inte är förenligt med Gud. Jag tror inte att det jag gör är ont på något sätt i Guds ögon.

Läs mer Micah Fryxelius: Stora problemet är att nygifta skiljer sig när det inte "känns rätt"

"En pragmatisk tystnad om sex"

Hon önskar dock att det hade varit lättare att samtala om sex och samlevnad inom församlingen.

– Det har funnits en pragmatisk tystnad i det sammanhang jag är uppväxt. Det är väl för att det finns olika åsikter kring det här. Jag hoppas att de här frågorna får större plats i församlingen.

Hon får medhåll av Emeline Sigfrids.

– Absolut att man borde prata mer om det här i kyrkan. Om inte kyrkan tar upp det, vem ska ta upp det då? Frågar hon sig.

Läs mer Cilla Eriksson: Att skiljas efter ett tag skadar oss mer än att ha haft sex före äktenskapet

Fler artiklar