Nyheter

Scientologikyrkan får kritik för ballongsläpp

När Scientologikyrkan invigde nya lokaler i Kalifornien skickades hundratals heliumfyllda ballonger upp i luften. Det har fått lokalpolitiker att ilskna till.

Problemet med ballongerna är att de förr eller senare går sönder och att de nedfallande resterna då riskerar att hamna i magen på landlevande djur eller djur i havet.

– Det här är ett samhälle som intensivt försvarar dess naturliga miljö och vi accepterar inte den här typen av angrepp mot vår miljö och vårt djurliv, säger Matt LaVere, borgmästaren i Ventura, som ligger drygt tio mil nordost om Los Angeles.

Godkänt tillstånd

Inför invigningen av de nya lokalerna ansökte Scientologikyrkan om tillstånd att få släppa iväg ballonger.

– Staden var mycket tydlig med att det inte skulle godkännas, säger Matt LaVere till CNN.

I den slutgiltiga ansökan talades det ändå om ballonger och konfetti och enligt Matt LaVere godkände en tjänsteman med begränsad erfarenhet tillståndet. Matt LaVere hävdar samtidigt att tjänstemannen utgick ifrån att kyrkan skulle ta hänsyn till stadens ursprungliga ståndpunkt gällande ballongsläppet.

– Kyrkan kommer att hävda att de hade ett tillstånd, men sanningen är att de visste att staden inte ville att några ballonger skulle släppas, säger han.

Företrädare för Scientologikyrkan har bett om ursäkt för ballongsläppet och Scientologikyrkan har även lovat att hjälpa till att samla ihop resterna av ballongerna.

Alla ballongsläpp ska förbjudas

En talesperson för Scientologikyrkan hävdar att ballongerna var biologiskt nedbrytbara, men Matt LaVere säger till CNN att det inte stämmer.

– De (kyrkan) släppte latexballonger och det här är den typ av ballonger som ofta finns i magen hos döda djur, säger han.

För att förhindra eventuella kommunikationsmisstag i framtiden har de styrande politikerna i Ventura nu föreslagit att alla typer av ballongsläpp ska förbjudas.

Fler artiklar för dig