Nyheter

Sorggrupper inom Bräcke diakoni hotas

Bräcke diakoni riskerar att tvingas lägga ned sina samtalsgrupper för barn och familjer i sorg. Det kan bli följden om Västra Götalandsregionen drar in sitt stöd till verksamheten.

Vid årsskiftet gick samverkansavtalet mellan den kristna stiftelsen Bräcke diakoni och Västra Götalandsregionen ut. Och i dagsläget är det ovisst om det blir ett nytt avtal.

Regionen bidrar med de ekonomiska resurserna medan Bräcke diakoni står för kompetens när det gäller att ge stöd och hjälp till barn som förlorat en förälder och till den som förlorat sin livspartner.

– Jag hoppas att det kommer att ordna sig i år. Men sedan vet jag inte, säger Maude Kardell Wahlbäck, områdeschef på Bräcke diakoni, till Göteborgs-Posten.

Skyldiga att agera

I hälso- och sjukvårdslagen finns särskilda skyldigheter. Om ett barns förälder avlider ska barnets behov av information, råd och stöd särskilt beaktas.

– Problemet är att det inte sägs någonting om hur och i vilken omfattning det ska göras. I dag gör många huvudmän bara det de är absolut tvingade att göra, menar hon.

Enligt moderaten Johan Fält, ledamot i regionens hälso- och sjukvårdsstyrelse där beslutet fattas om det blir mer pengar eller inte till samtalsgrupperna, är dock detta inte lagstadgat.

Han gör ändå bedömningen att det är mycket möjligt att det blir ett ja till fortsatt ekonomiskt stöd. Ärendet är under beredning och ett beslut väntas i slutet av januari.

Finns på flera platser

Bräcke diakoni startades i Göteborg 1923 av biskop Edvard Rohde. I dag har stiftelsen ungefär 1 100 medarbetare och finns på flera orter i landet.

Verksamheten bedrivs inom vård och omsorg med bland annat äldreboenden, hospice, habilitering, företagshälsovård och vårdcentraler.

Fler artiklar för dig