Nyheter

Stefan Löfven vald till statsminister

"Det går inte att bilda en regering på en lögn", kommenterar KD:s Ebba Busch Thor.

1 av 4

Stefan Löfven drog det längsta strået. Efter den tredje statsministeromröstningen i riksdagen står det klart att S och MP tillsammans får fortsatt regeringsförtroende. De båda partierna kan styra vidare tack vare C, L och V:s agerande, partier som nu verkar helt oense om förutsättningarna för vad som gäller.

Postmodern regeringsbildning

För det här är en regeringsbildning som sker med helt olika verklighetsbeskrivningar. DN-reportern Viktor Barth-Kron beskriver det ironiskt som den första postmoderna regeringsbildningen, där det inte finns en exakt sanning men där alla har rätt till sin egen bild av sanningen.

V oense med C och L

Olika sanningar målades sedan upp under riksdagsdebatten som föregick själva statsministeromröstningen.

När Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt gick upp i talarstolen var hans något retfulla budskap till Centerpartiet och Liberalerna att de helt hade misslyckats i sin ambition att stänga hans parti ute.

– Vi är vågmästare i den här kammaren och den rollen kommer vi att använda.

Det dröjde inte länge förrän Jan Björklund (L) gick upp i talarstolen med totalt motsatta budskap. Att det inflytande som Vänsterpartiet haft under den förra mandatperioden nu är över.

– Nu är det C och L som ställer kraven.

Annie Lööf (C) stämde in i budskapet då hon sa att Vänsterpartiet nu har krokats av.

Vad är sant?

Den som tydligast gick till storms mot den här dubbla verklighetsbeskrivningen var KD-ledaren Ebba Busch Thor. I sitt anförande tog hon upp turerna kring att Vänsterpartiet vid sidan av Januariavtalet påstås ha en egen överenskommelse med Socialdemokraterna, samtidigt som C och L säger att deras inflytande är som bortblåst.

– Båda dessa påståenden kan inte vara sanna samtidigt, konstaterade Ebba Busch Thor.

– Någon är lurad eller så försöker de lura alla andra.

Nu undrade hon vad som egentligen är sant, har Vänsterpartiet inflytande eller har det de inte.

– Det går inte att bilda en regering på en lögn, var Ebba Busch Thors budskap.

– Ett styre i strid med sig själv kan inte bestå.

Till Dagen säger hon efter statsministeromröstningen att hon anser det orimligt att partierna som själva säger så motsägelsefulla saker verkligen inte ser det här som ett problem.

Vi tar ansvar

Något svar på tal om vad sanningen är fick KD-ledaren inte från riksdagens talarstol. Där valde regeringspartiernas företrädare att prata om ansvarstagande och att de lyckats stoppa en regering där Sverigedemokraterna skulle få inflytande.

– Det är dags att vårt land får en handlingskraftig regering, var Anders Ygemans budskap då han förde Socialdemokraternas talan.

Fler artiklar för dig