Svenska kyrkan i möte med Swedbank efter avslöjande

Efter Uppdrag Gransknings avslöjande om misstänkt penningtvätt inom Swedbank har Svenska kyrkans högsta ekonomer träffat bankens ledning i Uppsala för samtal, rapporterar Kyrkans tidning.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Svenska kyrkan är en viktig kund för Swedbank, både sett till det stora aktieinnehavet och till det bankavtal och konto som reglerar transaktioner mellan den nationell nivån i Svenska kyrkan och de lokala församlingarna.

I torsdags träffade Gustaf av Ugglas, ekonomi- och finanschef och Anders Thorendal, finanschef för Svenska kyrkan därför representanter för Swedbanks ledning. På agendan stod de senaste veckornas anklagelser mot storbankens misstänkta penningtvätt i deras baltiska verksamhet. Enligt Uppdrag Granskning har 50 av bankens kunder gjort ett flertal överföringar mellan åren 2007 och 2015 för summor som totalt överstiger 40 miljarder kronor - inom Swedbanks kontor i Baltikum.

Inväntar revisorsutredning

Till Kyrkans tidning säger Anders Thorendal att Svenska kyrkan för en dialog med banken och inväntar resultatet av den revisorsutredning som tillsatts av banken. Han understryker vikten av att hålla sig till fakta och inte enbart utgå från det som framkommit i Uppdrag Granskning samtidigt som han säger att Svenska kyrkan ser allvarligt på anklagelserna.

År 2013 sålde Svenska kyrkan alla sina aktier i Telia efter SVT-avslöjandet om att telekombolaget ägnat sig åt mutor i sitt helägda bolag i Uzbekistan. Om penningatvätt-skandalen kommer att leda till att Svenska kyrkan också säljer sina aktier i Swedbank, vill Anders Thorendal inte uttala sig om i dagsläget.

Läs mer: Joakim Hagerius: Moral och vinst är lika viktiga

POLISVÅLDET I USA
Övergrepp i kyrkan
Foto: Cecilie Arcurs / iStock
Foto: Cecilie Arcurs / iStock
Isolerade tonåringar
Når universitets- och gymnasiestudier sker på distans, får många församlingar en ny målgrupp av äldre ungdomar i ungdomsarbetet. Bilden är från ett seminarium för unga vuxna på Nyhemskonferensen. 
Foto: Natanael Johansson
Foto: Natanael Johansson