Nyheter

Sveriges kristna råd: Fler bör få återförenas

Domen från Migrationsöverdomstolen, som möjliggör familjeåterföreing för en åttaårig pojke från Syrien och hans föräldrar, hoppas Sveriges kristna råd på samma resultat för fler ärenden.

1 av 2

– Att barn och föräldrar ska få återförenas har varit en av våra viktigaste frågor i vår opinionsbildning de senaste åren, säger Björn Cedersjö, direktor på SKR.

– Det är klart att vi välkomnar detta. Vi är väldigt glada också att man tar hänsyn till barnkonventionen när man bedömer sådana här ärenden.

Viktigt att bilda opinion

Björn Cedersjö säger att Sveriges kristna råd länge varit angeläget om rättssäkra asylutredningar och att det är bra att juridiken nu slagit fast rätten till familjeåterförening.

– Men det är också viktigt att bilda opinion. Vi vill vara med och påverka i den här riktningen, att barn och föräldrar ska få leva tillsammans.

Läs mer: Dom kan öppna för fler familjeåterföreningar

Bland annat var familjeåterförening ett av tre krav som Sveriges kristna råd lyfta fram i Juluppropet som kom 2016.

– Så det här är glädjande.

Nu gäller det att blicka framåt. Det är oklart vilken regering som ska styra Sverige och migrationsfrågan är en av de viktigaste frågorna.

Flera partier har flaggat för att de vill ha en bred och långsiktig uppgörelse.

– Vi hoppas att Sverige ska ha en generös och humanitär flyktingpolitik och återvända till den hållning som fanns före den tillfälliga lagen, säger Björn Cedersjö.

Fler artiklar för dig