Nyheter

Tom kyrka när heliga elden tänds i Jerusalem

Coronaviruset har satt sin prägel på de ortodoxa kristnas påskfirande, där prästerna bär skyddsmask och kyrkorna är tomma.

1 av 4

Händelsen beskrivs som ett mirakel av ortodoxa kristna – och många drömmer om att bevittna det på plats i Jerusalem.

Elden, som enligt de troende tänds spontant, symboliserar Jesu återuppståndelse. Att se den tändas är ett populärt inslag i det ortodoxa påskfirandet i Jerusalem.

Vanligtvis jubel

Kyrkklockorna klämtar när patriarken Teofilos den tredje kommer ut ur kyrkans krypta – den krypta där Jesus, enligt kristendomen, begravdes efter korsfästelsen.

I sin hand håller han ett tänt ljus, något som tidigare år välkomnats av tiotusentals jublande kyrkobesökare.

Nu står där endast en handfull präster.

I vanliga fall skulle patriarken, efter att ha kommit ut ur kryptan, delat ljusets låga med de troende, som sedan tänder ett hav av små stearinljus.

Men i år omöjliggörs detta av de strikta karantänsreglerna. I dag är Jerusalem till stora delar öde, utöver den glesa skara som samlats i kyrkan.

Coronaviruset präglar påsken

Det är inte bara i Jerusalem som coronaviruset påverkar påskfirandet för världens ortodoxa kristna. I andra delar av världen går det att se korsvandringar och processioner med människor iförda skyddskläder, och i de glest besökta kyrkorna i länder med många ortodoxt troende återfinns präster med skyddsmask då de genomför påskens ritualer.

TT/Jacob Zetterman

Fler artiklar för dig