Nytt kristet parti har bildats

I lördags bildades ett nytt kristet politiskt parti. Abortfrågan är Kristna Värdepartiets viktigaste fråga, och idén till partibildning fanns redan för sju år sedan.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det var i en kyrka i Stockholm som åtta personer samlades för att formellt bilda Kristna Värdepartiet. Målet är att nå ut till många fler i en inledande uppbyggnadsfas.

-Vi ska först bygga ut vårt nätverk, för att sedan på en partistämma välja språkrör, talesperson, partiledare eller vad det nu blir, säger Mats Selander, en av grundarna, till vardags lärare på Credoakademin och även aktiv i organisationen MRO, Människorätt för ofödda, som vill se ett abortförbud i Sverige.

-Vi ska se hur pass stort intresset är. Vi har en vag aning utifrån våra erfarenheter. När vi pratar med kristna så har vi märkt att många är missnöjda med KD. Men hur många är det egentligen, och vad är de beredda att göra? Nu vill vi se om vi är helt ute och cyklar, eller om det finns ett behov av ett nytt parti.

Förutom Mats Selander så är en av huvudaktörerna i partibildningen Per Kronlid. Redan 2007 skissade han fram planer på en partibildning, och skrev bland annat en debattartikel i Dagen med sina planer om ett kristet parti som drev frågan om abortförbud. Sju år senare är han spindeln i nätet i Kristna Värdepartiet.

Till en början är målet att samla in 1 500 namnunderskrifter för att bli registrerade hos valmyndigheten. Sedan tänker de ställa upp i riksdagsvalet i september.

Partiet har redan tagit fram ett principprogram, där de lyfter fram familjefrågor, ett minskat statligt inflytande, ett starkt civilsamhälle med mera. Men framförallt är det abortmotståndet som ligger högst på agendan.

-Vi vill ha ett totalförbud. Människovärdet ska skyddas, säger Mats Selander.

Enligt honom kommer partiet driva klassiska kristna värdefrågor, och han sticker inte under stol med att partibildningen är en reaktion mot ett KD som de menar blivit för liberalt.

-KD driver inte ens opinion i abortfrågan, säger Mats Selander.

-De värdekonservativa politikerna har marginaliserats, och steg för steg har partiet gått i en liberalare riktning. Det känns som ett hån mot partiets kärnväljare.

Det är dessa värdekonservativa KD-väljare som de vill nå. Någon flirt med SD handlar det inte om, trots att partiet är det mest abortkritiska i riksdagen.

-Vi vill nå dem som inte vill välja mellan ett alltmer liberalt KD och ett nationalistiskt SD. Därför vill vi se ett starkt kristet värdekonservativt parti.

Vad är realistiskt att tro om framtiden?

-Ha ha, det vet vi inte. Om vi kan knyta upp rätt folk så kan det bli intressant, säger Mats Selander.

Men att ta sig in i riksdagen vid årets val är inget han ser framför sig, utan ambitionen är långsiktig. Till viss del handlar det också om att vara opinionsbildande, exempelvis att få upp abortfrågan på den politiska agendan.

Mats Selander resonerar att om de kan få 0,1 procent i riksdagsvalet, medan KD står och vippar vid 4-procentsspärren, så kan Kristna Värdepartiet bli en maktfaktor. Drar de ned KD under riksdagsspärren så kan de vara med och fälla en regering.

-Det är det scenariot vi kan skrämmas med.

Att de driver en politik i stark motvind är Mats Selander väl medveten om, men de är beredda på att stå upp för sina värderingar, även om de inte är politiskt korrekta.

-Vi vill försvara en kristen värdegrund som sticker i ögonen på medelsvensson. Vår utgångspunkt är inte att utgå ifrån vad svensken tycker, utan vad som är rättfärdigt, vad som är rättvist.

Fakta:

  • Kristna Värdepartiet bildades lördagen den 4 januari 2014.
  • Än så länge är partiet inte registrerat, utan mycket praktiskt arbete återstår.
  • Första målet är att samla in 1 500 namnunderskrifter och bli registrerad hos valmyndigheten.
  • Sedan räknar partiet med att ställa upp till riksdagsvalet.
  • De som var med vid bildandet var; Per Kronlid, Mats Selander, Annette Westöö, Roland Ohlsson, André Jute, Gullan Malmquist, Nasrin Sjögren samt en präst som inte vill namnges i dagsläget.