Pengar från UMU, ADF och Respekt hjälpte betala barnmorskornas rättegångskostnader

Insamlade pengar via Ungdom med Uppgift (UMU) och ADF International, skänkta pengar från katolska kyrkans fond Respekt, samt 3 423 privatpersoners gåvor. Det gjorde att barnmorskorna Ellinor Grimmark och Linda Steen kunde betala sina egna och landstingens rättegångsfakturor.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Senast den 3 juni skulle Ellinor och Carl Johan Grimmark betala drygt 1,6 miljoner kronor till Region Jönköpings län för regionens rättegångskostnader i samband med en tvist om rätten till samvetsfrihet inom vården. Paret vädjade vid flera tillfällen om gåvor för att få ihop tillräckligt med pengar och i slutet av maj meddelade Ruth Nordström, chefsjurist på Skandinaviska människorättsjuristerna och ombud för Ellinor Grimmark, att insamlingen hade nått sitt mål.

Fick in mer än hon behövde

Generositeten resulterade till och med i ett överskott som gick till en annan barnmorska, Linda Steen, som i likhet med Ellinor Grimmark har kämpat för att få arbeta som barnmorska med samvetsfrihet, men förlorat i rätten.

Nu har Skandinaviska människorättsjuristerna och stiftelsen Provita gjort en sammanställning av insamlingarna till och med den 1 juni. Enligt sammanställningen bidrog 3 423 privatpersoner för att täcka fakturorna från landstingen för Region Jönköpings och Sörmlands läns landsting. Ruth Nordström poängterar att kyrkor i både Norge och Sverige har gjort insamlingar och att kyrkorna även har gjort upprop till stöd för barnmorskorna.

Svenska företagare har bidragit

Dessutom skänkte den katolska organisation Respekt 100 000 kronor. Ruth Nordström uppger att inga andra organisationer bidrog till insamlingarna för att täcka fakturorna från landstinget.

När det gäller barnmorskornas egna rättegångskostnader, bland annat för juridiska ombud, har juristorganisationen Alliance Defending Freedom International (ADF International) och organisationen Ungdom med uppgift arrangerat insamlingar från privatpersoner.

49082– Även några svenska företagare har bidragit till denna insamling, säger Ruth Nordström som också berättar att jurister på Skandinaviska människorättsjuristerna har bidragit genom att arbeta hundratals arbetstimmar ideellt.

Vill inte uppge exakta summor

I samband med att Ellinor Grimmarks rättegång skulle inledas i Arbetsdomstolen i januari rapporterade Ekot att den juridiska processen finansieras av ADF International och att ADF International även bidrog med juridisk kompetens.

Ruth Nordström bekräftade att uppgifterna stämde – och att ADF International var en av flera organisationer som hade bidragit med pengar – men hon dementerade samtidigt uppgifterna om att det skulle handla om en samordnad kampanj för att inskränka aborträtten i Europa.

Exakt hur mycket pengar som kom in via ADF:s insamlingskanaler vill hon däremot inte berätta.

– Varken privatpersonerna, organisationerna eller företagarna önskar att vi redovisar belopp som har skänkts så det behöver vi respektera, säger Ruth Nordström till Dagen.

Lär fler artiklar om Ellinor Grimmark

Alla tidigare artiklar

Läs mer om samvetsfrihet

Alla tidigare artiklar