Robert Hannah: Svenska kyrkan borde rannsaka sig själv

Liberalen Robert Hannah tycker att Svenska kyrkan står för flumflum på Almedalen, och efterlyser en röst för de förföljda kristna i Mellanöstern.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Svenska kyrkan är en stor aktör under Almedalsveckan, och anordnar ett flertal seminarier där de talar tro med toppolitiker, vill diskutera flyktingpolitik och trons roll i det sekulära samhället.

Det delas ut en hel del beröm. Men Svenska kyrkan får också kritik för vad de inte gör. En av dem som tycker att Svenska kyrkan prioriterar fel är Robert Hannah, liberal riksdagsledamot, som bland annat lyft fram de kristnas situation i Mellanöstern.

- Jag har länge varit kritisk mot Svenska kyrkan, och är det ännu mer i Almedalen där de har möjlighet att uppmärksamma situationen för kristna runtom i världen. Men trots det så väljer de att inte lyfta kristnas situation på asylboenden eller folkmordet på kristna i Mellanöstern, utan väljer flumflum.

Robert Hannah säger att en av kyrkans viktigaste uppdrag just nu borde vara att göra allt de kan för att stoppa folkmordet på etno-religiösa minoriteter i Mellanöstern, exempelvis på assyrier, den folkgrupp han själv kommer ifrån.

- Jag efterfrågar en rannsakan från Svenska kyrkan, är man verkligen en kyrka ska man stå upp för förföljda kristna runtom i världen. Men jag tror att de är rädda för att stärka muslimhat i Sverige. Men det kan inte vara en ursäkt eller anledning att inte stå upp för kristnas rätt att vara sig själva.