S-politiker säger nej till att öppna ny kristen förskola

Kommunpolitiker i Östra Göinge hänvisar till Socialdemokraternas kongressbeslut, då han inte vill att Svenska kyrkan ska få öppna en kristen förskola i kommunen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

I ett yrkande säger Socialdemokraterna i den lilla skånska kommunen att den kristna förskolan som planerar att öppna till hösten inte ska få göra det. De menar att de kommunala förskolorna räcker gott och väl.

– Socialdemokraternas partikongress har sagt att vi inte ska ha religiösa friskolor, vårt yrkande är i linje med det. Det behövs inga religiösa skolor och det finns ingen anledning att ge kommunalt bidrag till verksamheten, säger Anders Bengtsson, socialdemokratiskt oppositionsråd i Östra Göinge, till Norra Skåne.

S vill förbjuda alla religiösa inslag

Som Dagen tidigare berättat innebär Socialdemokraternas kongressbeslut att förbjuda religlös påverkan i skolan även att förskolor drabbas. I det här fallet är det Svenska kyrkan som planerar att öppna en förskola, i anslutning till Kviinge församlingshem, och de skriver själva att de vill satsa på estetiska uttryck i verksamheten.

Inget får förknippas med tro

Magnus Nilsson är ordförande i kyrkorådets ledningsutskott, samt kristdemokratisk politiker, och säger till Norra Skåne att han inte är förvånad att en socialdemokrat nu fullföljer den politik som slagits fast på S-kongressen.

Han har själv varit drivande i arbetet med att den nya kristna förskolan ska kunna öppna, och menar att det bara är positivt om kommuninvånarna har olika alternativ att välja mellan.

"Märklig debatt"

På en fråga vad han tycker om kritiken mot religiösa förskolor svarar Magnus Nilsson:

– Jag tycker den debatten är märklig. Vad är neutralt och objektivt? Ska vi plocka bort allt som på något sätt har med värderingar och tro att göra blir det ju ingenting kvar.

Han menar att den politiskt korrekta hållningen numera verkar handla om att allt som förknippas med tro och värderingar ska tas bort.

Hur ska S i Svenska kyrkan agera?

Frågan är nu hur socialdemokratiska kyrkopolitiker ska agera. Svenska kyrkan driver omkring hundra förskolor i landet, med uppemot 4 000 elever. Ska de Socialdemokrater som är förtroendevalde inom Svenska kyrkan driva S-kongressens linje, och börja avveckla kyrkans förskolor, alternativt plädera för att ta bort alla kristna inslag? Eller ska de stå upp för alla de förskolor som drivs i kyrkans regi, och trotsa partiets beslut på kongressen?

I det aktuella fallet i Östra Göinge spelar det inte så stor roll. Socialdemokraterna ställer inte upp med en egen lista i det lokala kyrkovalet, utan valet sker genom en gemensam lista, där all partipolitik är avskalad.

Men en intressekonflikt kan mycket väl uppstå på annat håll, där Socialdemokratiska kyrkopolitiker varit drivande i att starta förskolor i kyrkans regi.

Statsministeromröstning