Svårare att få afroamerikaner att rösta än när Obama kandiderade

St. Petersburg, Florida. För åtta år sedan, när USA kunde få sin första svarta president, valde rekordmånga afroamerikaner att rösta. I dag är läget annorlunda.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

– Det afroamerikanska samhället röstade för all positivitet och stolthet som president Obama och hans familj representerade. Afroamerikaner och ungdomar kommer helt enkelt inte att stödja Hillary på samma sätt, säger Maria Scruggs, ordförande för människorättsorganisationen NAACP i St. Petersburg, Florida, till Dagen.

Många kritiska till Trump

Lokalavdelningen för National Association for the Advancement of Colored People drog tidigare i år igång en satsning för öka intresset runt presidentvalet och för att få fler väljare att registrera sig.

– Vi anordnade en kurs inför primärvalen för att utbilda vårt samhälle om vilka personer som fanns på valsedlarna, berättar Maria Scruggs.

De flesta experterna i USA anser att ett lågt valdeltagande kommer att gynna Donald Trump. I det afroamerikanska samhället står han inte högt i kurs och Maria Scruggs medger att hon inte vill se Trump som landets nya president.

– Jag är rädd att bilden av intellekt och integritet som Obama har etablerat ska erodera och att landet ska hamna i en situation med öppen rasism igen.

Fula knep

Evangelikala kritiserar ofta Hillary Clinton för att vara motståndare till religiös frihet – men för samkönade äktenskap och generös abortpolitik.

– De har en poäng när det gäller frågan om Clintons tillförlitlighet, men när alternativet är opålitlighet och brist på respekt för kvinnor, minoriteter, funktionshindrade och veteraner blir mitt val en kvinna, säger Maria Scruggs som konstaterar att Hillary Clinton använde sig av fula knep mot Barack Obama i samband med primärvalet 2008.

Vad anser du om den evangelikala kritiken mot Hillary Clinton – och stödet för Donald Trump?

– Den är en del av ett värdesystem som är oförenligt med respekten för livet. Många evangelikala är motståndare till alla ändringar i Andra författningstillägget i grundlagen, trots blodsutgjutandet på gatorna på grund av vapen.

Läs mer om valet i USA

Alla tidigare artiklar
Debatt