Svenskar med på Trumps bönefrukost

Ett tiotal kristna ledare och politiker från Sverige äter frukost tillsammans med USA:s nya president Donald Trump i dag torsdag. Detta vid den årliga bönefrukost som anordnas i Washington DC med deltagande av presidenten.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Under tre dagar samlas omkring 3 000 kristna politiker, företagsledare, pastorer och jurister med flera från hela världen för att bygga relationer, utbyta erfarenheter och be tillsammans.

Från Sverige deltar bland andra Saronkyrkan i Göteborgs pastor, Joakim Hagerius, pingstvännen och mediemannen Tomas Brunegård, Europaparlamentarikern Lars Adaktusson (KD), Erikshjälpens generalsekreterare Daniel Grahn samt KD-riksdagsmannen Andreas Carlson.

President Donald Trump har bara två veckor i tjänst bakom sig och har orsakat turbulens, rubriker och protester i hela världen. Mitt i detta besöker Tomas Brunegård i år ”National Prayer Breakfast” som i dag hålls för åttonde gången.

Tvekade inte att åka

– Det är klart att Trump sticker ut det här året. Jag har hört Obama tidigare, och jag har ingen aning om exakt hur jag kommer att uppleva Trump. Men man får vara lite öppen och höra vad som sägs innan man tar ställning, säger Tomas Brunegård på telefon från Washington till Dagen.

Du tvekade aldrig att resa till samma bönefrukost som den omdiskuterade Trump?

– Nej, för bönefrukosten har anordnats i över 60 år oavsett president och oavsett världsläget. Att bara ställa sig vid sidan om är helt fel taktik.

Som ordförande för världens tidningsföretag i World Association of Newspapers noterar Tomas Brunegård samtidigt att det går en stark skiljelinje mellan Trump och tidningarna.

– Trump-administrationen har behandlat oss på ett sätt som aldrig har skett tidigare.

Redan i går startade seminarier och mindre möten för den svenska gruppen. Men själva böne­frukosten på Hotel Hilton i Washington DC är naturligtvis själva höjdpunkten på besöket. Det har kallats ”världens mäktigaste bönemöte”.

Här medverkar olika pastorer och kristna politiska företrädare, och presidenten brukar tala kanske 15 minuter under frukosten, där man samlas kring Jesus.

Skapa relationer

Donald Trump har under sin rivstart redan hunnit med att vara med på en interreligiös böne­gudstjänst i Washington National Cathedral under sin första hela dag i tjänst. Han talade dock inte där.

Vad är det viktigaste med bönefrukosten i Washington DC?

– Det är relationerna som skapas med människor från hela världen som har den kristna tron som främsta drivkraft i vad de gör, oavsett om det är i politiken, marknaden eller inom någon förvaltning. Här kan vi mötas med tron i centrum och få be en bön tillsammans över olika frågeställningar. De mötena och samtalen är fantastiska, säger Tomas Brunegård.

När president Trump för ett par dagar sedan intervjuades i den kristna tv-kanalen CBN News fick han frågan om sin andliga resa, och berättade då att han alltid har känt behov av att be, men att han i det nya­ presidentuppdraget ”behöver Gud ännu mer” eftersom de beslut han har att fatta många gånger är livsavgörande för människor.

I USA har Trump haft ett starkt stöd bland vita evangelikala kristna. Men på många andra håll i världen ifrågasätts inte minst den nya presidentens nationalism också från kristet håll.

– Den svenska bilden av Trump är väldigt negativ. Här i USA är det en mycket mer blandad bild, konstaterar Tomas Brunegård efter någon vecka i USA.

Läs fler artiklar om Donald Trump

Alla tidigare artiklar