Troende utmanas äta vegetariskt under fastan

I morgon börjar den kristna fasteperioden. Du utmanas av en kristen förening att avstå från kött under de närmaste veckorna, och hjälp utlovas via en vego-support. Fastan drar igång med en kick-off där pastor Peter Halldorf talar.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

47 dagar innan påskdagen infaller fettisdagen, semlornas förlovade dag, och i överflödets Sverige är de goda bakverken numera grädden på toppen av en redan näringsrik kost.

Efter fettisdagen inleds fastan, en uråldrig kristen tradition som kristna runtom i världen deltar i på olika sätt. Men i Sverige är fastan inte någon stark tradition. De flesta fortsätter att äta sina semlor, och sin vanliga kost, även efter fettisdagen, som om inget har hänt.

Nu vill den kristna föreningen Vildåsnan slå ett slag för fastan, och utmanar troende att fram till påsk äta vegetariskt.

Varför denna storsatsning på fastan?

– Det finns så starka traditioner i den världsvida kyrkan att äta vegetariskt under fastan, och vi vill med det här återknyta till det, säger Annika Spalde, diakon i Svenska kyrkan och även aktiv i den kristna vegetariska föreningen Vildåsnan.

– Fastan handlar om att fördjupa sitt andliga liv, att ta det där extra steget som man inte vågar annars. Jag tror att många har en önskan och en längtan att äta vegetariskt, men har svårt att få ihop det i praktiken. Nu hoppas vi att de kan göra det.

Slår hårt mot miljö och klimat

Annika Spalde menar att människor borde börja äta mer vegetariskt rent generellt, rapport efter rapport slår fast det omöjliga i att behålla den västerländska livsstilen där bland annat den utbredda köttkonsumtionen slår hårt mot miljö och klimat. Att kristna bryter med denna livsstil under fastan tycker hon är en ypperlig idé.

Ni kommer bland annat att ha en vego-support under fastan. Vad innebär det?

– Om man anmäler sig på vår hemsida så får man stöd via mejl. Det kommer att vara recept, tips och uppmuntran. Det går också att ställa frågor till oss, säger Annika Spalde.

Hon berättar att några av ”vildåsnorna” gärna kommer och föreläser i ämnet under fastetiden, om någon kyrka är intresserad.

Ni har också tagit fram en kristen vegetarisk kokbok, vad är det?

– Det är en kokbok där reflektioner och böner finns med mellan recepten. För själva recepten är så klart inte mer ”kristna” än andra recept. Boken har vi gjort tillsammans med Svenska kyrkans unga.

Kvällen innan fastan inleds kommer ni att ha en kick-off i Stockholm, tillsammans med pingstpastor Peter Halldorf som är expert på den tidiga kyrkans liv. Hur fick ni med honom på tåget?

– Han har visat intresse för ämnet, och tackade ja när vi frågade. Han är väldigt kunnig på den tidiga kyrkan. Där finns det exempel på kyrkofäder som ansåg att kött var lyx.

Kyrkans syn på kosthållning

Annika Spalde säger att hon hoppas att få reda på en hel del via Peter Halldorf om den tidiga kyrkans syn på kosthållning och hur kristna genom historien sett på köttätande. Själv har hon, och föreningen Vildåsnan, lyft fram Bibelberättelsen från Edens lustgård i sin fastekampanj. Innan syndafallet åt Adam och Eva vegetarisk kost, berättar Annika Spalde, och undrar hur det ska tolkas att den period då människan levde i enlighet med Guds ursprungliga vilja så var människan vegetarian?

Vad kommer du själv att äta under fastan?

– Jag äter veganskt i vanliga fall, så för mig kommer fastan kanske att handla om att avstå från något annat.

Men någon favoriträtt kan du kanske rekommendera?

– Jag gillar att woka grönsaker med tofu och blanda med nudlar. Det är enkelt och gott.