Trump-mötet viktigt för Israel – och USA

JERUSALEM. Donald Trump backar från sina proisraeliska utfästelser under valkampanjen. Nu tar han överraskande avstånd från israeliska bosättningar – innan han träffar Benjamin Netanyahu i morgon.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

USA:s och Israels ledare träffas i morgon i Washington. Toppmötet kan avgöra hur relationerna mellan de båda allierade länderna utvecklas under de närmaste åren. Premiärminister Benjamin Netanyahu och den israeliska högern, särskilt bosättarrörelsen, jublade över Donald Trumps valseger – men nu verkar denne i sakfrågorna inte skilja sig så mycket från företrädaren Barack Obama.

– Vi får inte hamna i konfrontation med Trump, varnar Netanyahu sina ministrar och förklarar att man måste ”ta hänsyn” till USA-presidentens ”personlighet”.

– Efter åtta års komplicerat navigerande under Obama måste vi fortsätta att agera klokt under Trump-administrationen. Den blir bekvämare (för oss), men det finns fortfarande restriktioner, säger han.

Det judiska hemmet

Netanyahus yttrade sina varningsord under ett regeringssammanträde för att dämpa högerflygelns krav. Denna vill att premiärministern ska gå ut hårt i sitt möte med Trump: avisera nya bosättningar, förklara att tvåstatslösningen inte är aktuell samt kanske till och med meddela planer på att annektera delar av Västbanken.

Sådana långtgående krav drivs framför av koalitionspartiet Det judiska hemmet, som domineras av bosättarrörelsen. Partiets ledare, utbildningsminister Naftali Bennett, är en av Netanyahus största rivaler och utmanar premiärministern och hans parti, Likud, från höger.

De nationalistiska partierna, som i olika schatteringar dominerar Israels politik, hade anledning att vara optimistiska efter Trumps valseger. I valkampanjen lovade han att bli ”den mest proisraeliske presidenten någonsin”.

Som tillträdande president kritiserade Trump i skarpa ordalag att Obama inte lade in ett amerikanskt veto mot FN-resolutionen i december som fördömde bosättningar. Han utsåg en anhängare av bosättningar till USA-ambassadör i Israel och han bekräftade sitt löfte att flytta den amerikanska ambassaden från Tel Aviv till Jerusalem.

Andra tongångar

Nu är tongångarna annorlunda även om både Netanyahu och Trump försäkrar att de är vänner sedan länge.

Bosättningarna ”hjälper inte” fredsprocessen, säger Trump till en israelisk tidning. Vad gäller ambassadflytten svarar han undvikande att ”vi får se vad som händer”. Intervjun publiceras dessutom i den Netanyahu­trogna tidningen Israel Hayom som finansieras av den amerikanske kasinomiljardären Sheldon Adelson, en stor bidragsgivare till Trumps kampanj.

– De (bosättningarna) hjälper inte processen, det kan jag säga. Det finns ett begränsat landområde. Och varje gång man tar land till bosättningar blir det mindre land kvar … jag är inte en som tror att det är en bra sak för freden att fortsätta med dessa bosättningar, säger Donald Trump.

Vill inte fördöma Israel

Även om han i samma intervju säger att han ”inte vill fördöma Israel”, tyder mycket på att Trump i sakfrågorna kan komma att följa tidigare USA-administrationer i spåren, alltså ta avstånd från bosättningar på ockuperat område och verka för en tvåstatslösning.

Som praktiskt inriktad affärsman understryker han ofta att han vill få till stånd en ”deal” mellan israeler och palestinier. I intervjun säger han att båda sidor därför måste vara ”resonliga”. Också Trumps utrikesminister Rex Tillerson är affärsman – och som tidigare oljebolagsdirektör har han sedan länge goda kontakter i arabvärlden.

Läs fler artiklar om Donald Trump

Alla tidigare artiklar

Fakta:

Samtal mellan vänner

Donald Trump och Benjamin Netanyahu har mycket att tala om vid onsdagens toppmöte:

Bosättningar. Netanyahu vill fortsätta att stärka de israeliska bosättningarna på Västbanken Trump säger att de ”inte hjälper” fredsprocessen.

USA-ambassaden. Trump har lovat att flytta ambassaden från Tel Aviv till Jerusalem. Nu uttalar han sig mera svävande i frågan.

Iran. Trump har redan infört nya ekonomiska sanktioner mot Iran. Netanyahu, som från första början är skeptisk till atomavtalet med Iran, vill se hårdare tag.