Antje Jackelén på besök i Pakistan

Förra veckan dömdes en kristen man till döden för hädelse i Pakistan. Nu är Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén på besök i landet.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det är på inbjudan av Church of Pakistan som resan blir av, och Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén besöker främst olika kyrkor, men även ett möte med landets religionsminister är inbokat.

I det muslimskt dominerade Pakistan är kristna en liten minoritet, som också på flera sätt är väldigt utsatta. En rad terrordåd har riktats mot kyrkor, med stora dödstal som följd. Pakistans kristna drabbas också av landets hårda hädelselagar, där det är belagt med dödsstraff att häda mot profeten Muhammed.

Fientlig omgivning

Nyligen dömdes Nadeem James, en 35-årig kristen pakistanier, till döden, efter anklagelser om att ha skickat ett meddelande genom Whatsapp. Det är bara ett av flera liknande fall, och hädelselagarna kritiseras hårt i omvärlden, inte minst eftersom de främst riktas mot landets religiösa minoriteter.

Antje Jackelén tar upp de kristnas utsatthet i Pakistan, då hon intervjuas av Kyrkans tidning, som följer med henne på resan.

– Som kristna är det viktigt att vi besöker varandra, särskilt i situationer av utsatthet, säger Antje Jackelén.

Hon beskriver det som att Pakistans kristna lever i en fientlig omgivning, och att det då är viktigt att försöka leva i dialog och "försöka få harmoni mellan övriga religiösa traditioner".

Besökte tidigare Irak

Svenska kyrkan, och även dess ärkebiskop, har tidigare kritiserats för att vara för tyst om förföljelse av kristna i Mellanöstern. Inte minst efter Islamiska statens härjningar, som på många sätt drabbade kristna i regionen.

Antje Jackelén har inte bara argumenterat emot, utan gör nu sin andra resa till ett muslimskt land där kristna lever under svåra omständigheter. I januari var hon på plats i Irak, inte långt ifrån storstaden Mosul där striderna mot IS pågick för fullt. Då träffade hon bland annat kristna som bodde i flyktingläger efter att ha tvingats bort från sina hem.

Läs fler artiklar om ärkebiskop Antje Jackelén

Alla tidigare artiklar