Avklarat nyårslöfte: Ett shoppingfritt år

Går det att bryta en konsumtionsinriktad livsstil? En som vet är Kerstin Åkesson. Hon har lyckats hålla sitt nyårslöfte att inte konsumera under ett helt år.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Julhandeln slog, som vanligt, alla tidigare rekord. Men en som inte deltog i julshoppingen var Kerstin Åkesson i Linköping. Under hela 2016 har hon inte köpt någonting förutom mat, hygienartiklar och gåvor till andra.

Beslutet om shoppingstopp tog hon efter att ha läst Patrik Hagmans bok ”Om sann gemenskap – att leva i en kapitalistisk hederskultur”. Kerstin tyckte också att hennes eget shoppingbeteende närmade sig något som var osunt.

– Jag var inte en ”shopaholic”. Men shoppingen tog upp något i mig som jag önskade skulle upptas av något annat.

Löftet hade också sin grund i situationen i världen, där de allra flesta lever i en situation långt ifrån den vi har i Sverige.

– Vi matas med bilder och livsöden där vi ser utsatta människor som äger väldigt lite eller ingenting.

”Jag har fått mer tid”

Nu är 2016 till ända och Kerstin har kunnat konstatera, att det går alldeles utmärkt att sluta shoppa onödiga saker.

–  Jag är lite förundrad över hur lätt det har varit. Detta säger en del om hur mycket saker man har. Jag har använt det jag har, och sedan har jag också lånat av vänner och familj.

Några små problem har förstås dykt upp, och ett av få undantag blev när hon köpte en mobilladdare för att hennes egen försvunnit. Men annars tycker hon att livet har fungerat bra – och till och med bättre.

– Jag har fått mer tid för familj och vänner. Jag har också lärt mig uppskatta det jag har, säger hon.

Skapar identitet

På ett individuellt plan var tanken just att ersätta shoppingen med annat, sådant som kan fylla en med verklig glädje. Ett mer övergripande mål var att få till stånd en diskussion om konsumtionssamhället.

–  När jag har pratat om detta med vänner och bekanta har jag förstått att ämnet rör upp mycket känslor och att det är något som behöver diskuteras mer.

– Konsumtion handlar i grunden om identitet. Det vi köper skapar olika stilar, och man skapar sin identitet genom detta. Jag tycker att det säger något om vad som finns i våra hjärtan.

Kan vi i stället försöka bygga vår identitet på annat? Det är en av frågorna, menar Kerstin. Hon säger också att det finns en viktig miljöaspekt: om vi fortsätter shoppa på det sätt vi gör nu kommer jordklotet inte att räcka till.

Större tacksamhet

Kerstin Åkesson berättade för familjen och vännerna om sitt beslut, och säger att hon fick mycket stöd.

–  Familjen har varit väldigt positiv. Min mamma tyckte att det var lite roligt, för jag var kanske den som handlade mest i familjen, säger Kerstin.

Men hon möttes också ibland av invändningar mot konsumtionsstopp. Ofta handlade de invändningarna om att konsumtion är bra därför att den håller sysselsättningen uppe, ”hjulen behöver snurra”.

–  Och visst, det är komplext, säger Kerstin. Men jag tänker att om man i stället kunde använda arbetskraften till att laga kläder och annat så vore det bättre. Att det blev en förskjutning till tjänstekonsumtion.

Kerstin Åkesson jobbar som sjuksköterska på en mottagning för EU-migranter. Hon berättar att arbetet där gör att hon möter människor i väldigt utsatta situationer. Att få möta dem har hjälpt och motiverat henne i löftet, säger hon.

Kerstin är kristen och medlem i Ryttargårdskyrkan i Linköping. Året som gått har betytt mycket även på ett andligt plan, säger hon.

– Jag känner en större tacksamhet i dag över det jag har. Guds tanke med våra liv kan inte vara att vi ska konsumera en massa saker. Jag tycker att det har varit skönt att ta ett steg tillbaka och frigöra sig från detta.

Fakta:

Kerstin Åkesson tips för att inte shoppa

Utsätt dig inte för shoppingsituationer där du går runt och tittar i affärer.

Pröva att laga, byta och låna. Man kommer långt med det. Många städer har ”klädbytardagar”. Där kan man förnya garderoben.

Det hjälper att prata med människor om sitt beslut. Då får man pikar om man inte följer det.

Skapa diskussioner om konsumtion. Det är något vi måste prata­ mer om.

Statsministeromröstning