De vill öka kunskapen om religionens roll i biståndsländerna

Kunskapsluckan är för stor. Det tycker Svenska missionsrådet som, med hjälp av en ny antologi, vill lyfta fram religionens roll i bistånds- och utvecklingssamarbetet.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Religion spelar en viktig roll i hur ett samvete utvecklas, oavsett vad du själv tror på. Det är budskapet som Svenska missionsrådet (SMR) vill trumma in.

I dagarna har de släppt en antologi, för att på så sätt få upp frågan om tro och religion på dagordningen i biståndssammanhang.

Förhålla sig till religion

Robert Odén är redaktör för antologin, och på bokreleasen berättar han:

– Framförallt är det viktigt för oss att påpeka att man måste förhålla sig till religion.

Han berättar att religion både kan vara en positiv och negativ kraft, men menar att det viktiga är att få kunskap om vilken roll religionen spelar om man vill vara med och göra skillnad.

– Vi kan genus och vi kan rättighetsperspektivfrågorna men vi måste också kunna religion. Det gäller oavsett vad man personligen tycker om det, säger Robert Odén.

Det är en rad ämnen som hanteras i antologin, exempelvis vilken betydelse de pingstkarismatiska rörelserna har haft för Afrika, vilken roll religiösa ledare har i kampen mot hiv/aids och varför Norge ses som ett föregångsland­ i att få med det religiösa perspektivet i utvecklingssamarbetet.

Svenskt synsätt

Josephine Sundqvist är en av författarna och hon har skrivit en text som belyser hur situationen ser ut i Sverige. Vad som utmärker det svenska synsättet.

– Det unika är att religion främst diskuteras instrumentellt, att man tittar på effekterna av religiösa organisationers insatser, säger hon.

Främst handlar det om hur de kristna biståndsorganisationerna arbetar. Men i Sverige breddar man sällan perspektivet och försöker se vilken roll religionen spelar i samhällena i syd – den regionen i världen där Sverige med hjälp av bistånd vill göra skillnad.

Lättsam introduktion

Antologin, som är skriven på engelska, vänder sig till personer som redan jobbar med den här typen av frågor. Men Josephine Sundqvist tycker att den också borde tilltala en större allmänhet.

– Om man är troende och kanske funderar på vad kyrkor och religiösa aktörer spelar för roll i politiken, i fattigdomsbekämpningen, i utrotandet av hiv/aids – då får man en lättsam introduktion i den här boken, säger hon.

Lilla Erstagården