Debatt

Alla kyrkor bör vara alkoholfria

Församlingars miljöengagemang är enastående, tänk om alla la ner samma arbete på att skapa alkoholfria gemenskaper. Det skriver Göran Sydhage från nyketerhetsorganisationen Vita Nykter.

Cirka 13 procent av svenskarna, ungefär en miljon personer, bedöms ha riskabla alkoholvanor. Med detta menas en alkoholkonsumtion som ökar risken för alkoholrelaterade skador. Dessutom drabbas många närstående. I Sverige lever cirka 400 000 barn och unga i en familjemiljö med riskbeteende eller missbruksproblem. De benämns ofta "Glömda barn".

Det är inte ovanligt att personer som försöker bli nyktra söker sig till våra församlingar för att få stöd i en nykter gemenskap. För de glömda barnen är det också oerhört viktigt att få komma till en nykter miljö med nyktra vuxna.

Vår erfarenhet är att väldigt många församlingar lägger mycket arbete på ett miljöengagemang, vilket är enastående. Man sorterar sopor, använder rättvisemärkta och ekologiska produkter och mycket mer. I detta arbete finns inga gränser för fantasin.

Vita Nykter vill utmana församlingar att även lägga sitt engagemang på att göra församlingens gemenskap alkoholfri. Vi vill att den ska inkludera alla, även glömda barn, vuxna som vuxit upp som glömda barn samt nyktra alkoholister. Vi vill hjälpa till att skapa en nolltolerans i församlingens lokaler vad gäller alkohol. Detta innebär att fira nattvard med alkoholfritt vin, att inte tillåta servering av alkohol vid vare sig egen verksamhet (till exempel dop- och begravningskaffe) eller vid uthyrning av lokalerna samt att därutöver ansvara för att all personal under arbetstid alltid är nykter.

Många församlingar upplåter sina lokaler för AA-grupper (anonyma alkoholister), vilket är berömvärt. Detta understryker ytterligare behovet av att den verksamhet församlingen själv bedriver är helt fri från alkohol. Inom många andra organisationer som arbetar med att stödja människor till ett nyktert leverne, till exempel KRIS (Kriminellas Revansch i Samhället), har man nolltolerans vad gäller alkohol. Så är inte alltid fallet i våra kyrkor.

I dag saknas det alkoholfria miljöer. Vita Nykter vill uppmärksamma alla församlingar att det finns ett stort behov av en alkoholfri miljö där vi inbjuder varandra att dela gemenskap.

Genom Vita Nykter kan församlingarnas lokaler bli alkoholcertifierade. Man kan certifiera kyrkor, kapell, församlingsgårdar och second hand-butiker. På samma sätt som man tar ställning för miljön med en miljöcertifiering, kan man som alkoholcertifierad församling visa att man erbjuder en nykter och drogfri miljö. Med Vita hjärtan-märket på ytterdörren och ett alkoholcertifieringsdiplom i entrén visar församlingen färg.

På detta enkla sätt kan man som nykter alkoholist, glömt barn eller vuxet glömt barn veta, redan då man kliver in genom dörren till lokalen, att man möts av personal som är nykter och att om man erbjuds något att dricka (inklusive nattvardsvin) så är det alkoholfritt.

Vita Nykters ambition är att skapa så många alkoholfria miljöer som möjligt. Vi hoppas att denna sommar ska bli en tid för reflektion över vilken insats församlingen kan göra för att stödja alla dem som lever i miljöer med missbruk eller i riskzon för detta.

Vi önskar er en glad sommar och välkomnar er att ta kontakt med oss i Vita när hösten kommer. Vi hjälper er mer än gärna i detta arbete.

Göran Sydhage, ordförande Vita Nykter

Fler artiklar för dig