Debatt

Alla nationer ska en dag stå till svars inför Gud

Det är viktigt att inse att nationerna har ett ansvar för hur de handlar gentemot judar och kristna, att det är något de kommer att ställas till svars för inför Gud, skriver Claes-Göran Bergstrand.

Vid den senaste Domsöndagen, den 21 november, var evangelietexten hämtad från Matteusevangeliet 25:31-46, en text som handlar om Människosonens dom över folken (grekiska ethnôs, som betyder nationer). Texten är ett välkänt avsnitt, inte minst för att folken – som blir kallade antingen får eller getter – måste gå bort till evigt liv eller evigt straff.

Men det är även ett av de mest missförstådda avsnitten i Nya testamentet bland förkunnare och bibelläsare, något jag menar är allvarligt eftersom det gäller den egna nationens status inför evigheten. De nationer som i fridsriket placerats bland fåren ska dra upp till Jerusalem för att tillbe Herren som Kung (Sak 14:16–17).

Mot denna bakgrund läste jag med stort intresse teologen och läraren Åsa Molins betraktelse över denna evangelietext “Vilka är det Jesus kallar ‘mina minsta’?” i Dagen den 19/11. Molin skriver att hon alltid tolkat texten som gällande vår omsorg om de fattiga och utsatta men att hon efter att läst på ändrat uppfattning: “Själva knäckfrågan i den här visionen är vilka Jesus menar när han säger: ‘dessa minsta som är mina bröder’. Vilka är det?”

Hon ger fyra tolkningar och stannar själv för att Jesus menar att de gäller hans lärjungar, vilket andra bibeltexter visar. Det gladde mig, samtidigt som jag tror att det finns mer i detta.

Därför är det viktigt att bedja för vårt land!

—  Claes-Göran Bergstrand

Här är det profeten Jesus som talar och i grundtexten framgår det att Människosonens härlighetstron ska resas i Jerusalem i slutet av vedermödan då judarna är särskilt plågade. Profeten Joel har sagt: “... jag [Herren] ska samla alla hednafolk och föra dem ner till Joshafats dal. Där ska jag hålla dom över dem för mitt folks skull, min arvedel Israel som de har skingrat bland hednafolken” (Joel 3:2f).

Vilka var Jesu lärjungar? Alla var judar och det är i den kontexten avsnittet bör tolkas, menar jag. Den tolkningen ligger närmast när Jesus säger: “… mina minsta (grekiska elachístôn, ringaste) bröder”.

Om domsscenen hos Joel och Matteus är samma tillfälle, eller två olika, behöver inte vara avgörande. Det viktiga är att vi inser att nationerna har ett ansvar för hur de handlar gentemot judar och kristna, att det är något de kommer att ställas till svars för inför Gud. Därför är det viktigt att bedja för vårt land!

Fler artiklar för dig