Det står inget i Bibeln om Maria som Guds moder

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Tack för svaret (1/11) jag fick av dig, Berit Simonsson. Jag delar din syn på avfallet i Svenska kyrkan med ledare som förnekar jungfrufödelsen och Jesus Kristus som den levande Gudens son, den ende frälsaren. Men det var inte det mina frågor handlade om. Att det är villfarelse och avfall i Svenska kyrkan bör ju inte få oss att sänka vaksamheten mot eventuella avfall i andra sammanhang.

Det jag undrade över efter besöket på Oaskonferensen i Kungälv i somras var bland annat om Oas anser det bibliskt att dyrka Maria? Om ignatiansk spiritualitet är en inkörsport till katolicism? Frågorna uppstod eftersom det fanns sådana inslag i konferensen. Vi har ju som kristna en rätt och skyldighet att pröva allt under bön och i ljuset av Guds ord. Sanningen ska ju göra oss fria, säger Jesus Kristus.

Om Oas inte har en dold agenda varför ska det då vara så svårt att få svar på dessa frågor?

Det hänvisas i svaret till kyrkomötet i Efesos 431 för att påvisa Jesu Kristi jungfrufödsel fastän det inte är det mina frågor handlar om. Dock var det i Efesos 431 som bruket att dyrka Maria som Guds moder blev en dogm vilket ju inte stämmer med Bibelns Maria som Herrens ödmjuka tjänarinna och Jesu Kristi jordiska mor, inte Faderns mor!

Det står ingenstans i Guds ord om Maria som Guds moder. Vidare var ju kyrkomötena i Efesos inte några fromma tillställningar precis. De präglades av rå maktkamp och rivalitet. Vid kyrkomötet i Efesos 449 misshandlades biskop Flavian till döds av biskop Leos prästerskap. Leo utnämnde sedan sig själv till Kristi ställföreträdare på jorden. Kyrkomöten i all ära men det är bättre att vända sig till de urkristna källorna i Guds ord.

Slutligen håller jag med dig om att det är oräkneligt många, många människor från alla folk och stammar som är på väg mot det nya Jerusalem i väntan på Jesu Kristi återkomst. Men inte tack vare påvar, himladrottningar, obibliska kyrkotraditioner eller kyrkoläror. Utan tack vare Herren Jesus Kristus, Guds son och hans försoningsverk för oss benådade syndare på Golgata kors.

Mats Olofsson

Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.
Dagen från Järvaveckan
Premium
Foto: Urban Thoms
Dokument: Kristen ungdomskultur
Premium
Foto: Joakim Lundgren