Debatt

Öyvind Tholvsen: Vi har inte lyssnat till de unga om gudstjänsten

Jag är glad att mina krönikor om gudstjänstens form och innehåll väcker debatt. Min poäng är precis som Åke Nordqvists, att vi behöver lyssna till varandra. Han verkar dock ta för givet att unga vill ha ytlighet och underhållning samt att de inte vill ha en liturgisk gudstjänst. Frågan blir: Vet vi detta? Har vi frågat?

Det här är inte vad jag hör – inte rakt av. I en tidigare krönika (Äldre behöver lyssna på de unga i våra församlingar) antyder jag att mycket av nutidens lovsång som unga lyssnar till knyter an till den liturgiska traditionen.

Jag är dock tveksam till om det är sant att unga strömmar till liturgiska gudstjänster på det sätt som Åke Nordqvist nu skrivewr. Mina samtal med representanter för Katolska kyrkan i Sverige pekar på motsatsen. Gudstjänstbesök i Svenska kyrkan har mer än halverats sedan 1990. De församlingar inom Anglikanska kyrkan i England som når unga med evangeliet, har bytt ut mycket av den liturgiska gudstjänsten. Detta har gjort att tron har förmedlats till nya generationer. Jag ser också att det finns unga som önskar mer liturgi. Om unga i din församling säger så, tycker jag ni ska lyssna till dem och fråga varför.

Jag skrev utifrån en djup vånda som jag fick när jag såg i vårt material hur unga inte har samma positiva upplevelse av gudstjänsten som de av oss som levt längre. Mer än 6 000 enkätsvar från cirka 200 församlingar är med i sammanställningen.

Detta ger mig ett underlag att säga att om vi ska hålla samman och om vi ska ha en framtid som församling måste vi ändra vems röster som avgör gudstjänstutformningen. Undersökningen antyder att vi redan har generationsmotsättningar. Min krönika var ämnad att föreslå sätt att lösa dessa, inte skapa nya.

Frågan måste hamna bortom tycke och smak. Där är Åke och jag eniga. Vi behöver samtala om varför vi firar gudstjänst, innan vi svarar på frågan om hur. Åke tänker att det finns en liturgi som utgör gudstjänstens eviga essens. Jag håller inte med om det. Jag är stolt frikyrklig i min syn på gudstjänsten som en samling där vi möts för att styrka varandra att leva i tro. En utgångspunkt är Kol 3:16: "Låt Kristi ord bo hos er i hela sin rikedom och med all sin vishet. Lär och vägled varandra, med psalmer, hymner och andlig sång i kraft av nåden, och sjung Guds lov i era hjärtan." Jag är också öppen för att ösa ur tretusen års gudstjänsthistoria så länge det tjänar detta bibliska syfte.

Men i frågan om hur behöver vi särskilt lyssna till dem som är 15, 25 eller 35 år. Helt enkelt för att vi inte tycks ha gjort det i många av våra församlingar. Och då lyssnar vi inte nog till varandra. Och än allvarligare: Då förmedlas inte tron till nya generationer.

Öyvind Tholvsen, pastor EFK och fristående krönikör på Dagens ledarsida

Läs även Åke Nordqvist: Förnyelse av gudstjänsten kan inte ske hur som helst

Fler artiklar för dig