Svenska Akademien vanhedrar folkmordsoffer

Det hade varit rimligare att styra ifrån skandaler som kan riskera Akademiens integritet.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

År 2014 kritiserade författaren Peter Handke Nobelpriset och kallade det “en cirkus” som behövde avskaffas. Fem år efter hans uttalande tilldelade Svenska Akademien honom det pris som Alfred Nobel hade avsett skulle hylla de största bedrifterna för mänskligheten. Handke ansåg att detta val var “modigt”. Han har absolut rätt. Den 10 december kommer nämligen Sveriges konung, Carl XVI Gustaf, att ge Handke priset. Detta kommer inte bara att vanhedra minnet av de tusentals offer i folkmordet i Srebrenica, något Handke förnekat, men även Alfred Nobels minne.

Vår kungafamilj har sedan länge betraktats som en ceremoniell och representativ symbol för vårt land. De representerar ett land som har instiftat ett pris vars syfte är att hedra de främsta bedrifterna för mänsklighetens bästa. Det är minst sagt pinsamt att den Svenska Akademien har satt kungen i denna position – att behöva överlämna ett pris till en man som har valt att vanhedra allt som denna utmärkelse och Sverige står för.

Efter att Akademien skakats av en tung skandal det senaste året, vilket visade på extremt skrämmande beteende från dess medlemmar, hade det varit rimligare att styra ifrån skandaler som kan riskera Akademiens integritet.

Det är högst tvivelaktigt att Handke inte kommer att ta emot priset. Han har gått emot sin egen hållning om att priset borde avskaffas och valt att ta emot det ändå. Kungen kommer förmodligen inte att vägra att ge priset till en man som hyllar allt det som Sverige tar avstånd ifrån. Poängen med denna text är därför inte att försöka uppmuntra till det heller. Istället är min kritik riktad mot Svenska Akademien för att den inte bara svikit de miljontals människor som dog eller överlevde de fruktansvärda brotten som Handke försvarar.

Ismar Didić, student Mänskliga rättigheter, Lunds universitet

Rösta!

Håller du med debattören?

Ja
Nej
Vet inte

Visa resultat

  • Ja (0%)
  • Nej (0%)
  • Vet inte (0%)

0 röster

Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.
Hagia Sofia blir moské