Donald Trump är presbyterian

Donald Trump anger den presbyterianska kyrkan som sin. Det var hans föräldrars­ kyrka­.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Dokument

Efter att först ha gått till en kyrka i Queens där familjen bodde sökte sig fadern till Marble Collegiate Chuch på Manhattan. Pastorn Norman Vincent Peale predikade ett framgångsbudskap och skrev en bok som hette ”The power of positive thinking”. Donald konfirmerades här och pastor Peale närvarade vid hans första bröllop. En ”fantastisk predikant och fantastisk folktalare”, enligt Trump som uppger att han går i kyrkan så ofta han kan och på stora helger.

I en rapport i tidskriften Time nu i höst framgår att Trump beundrat flera av de kända tv-evangelisterna och att han känt pastor Paula White i New Destiny Christian Center i Orlando i Florida i bortåt 15 år. Hon beskrivs som hans andlige rådgivare och höll förbön för Trump under det republikanska partikonventet.

Det är svårt att hitta exempel där Trump talar om sin tro. Men han har sagt att Bibeln är hans favoritbok och vid ett tillfälle sa han om nattvarden:

– När jag dricker mitt lilla vin, det enda vin jag dricker, och min lilla oblat, är det ett sätt att be om förlåtelse, antar jag, och jag gör det så ofta jag kan, för att jag känner mig renad. Jag tänker i termer då av ”låt oss fortsätta och ställa saker till rätta”.

Det som väckt verkligt intresse är Trumps svar på frågor i intervjuer med CBN, Christian Broadcasting Network, om kristna som betraktar honom som Guds utvalde kandidat.

– Jag har hört det från pastorer. Jag har hört det från andra. Jag försöker att inte tänka på det för mycket för att det är en alldeles för tung börda men jag kan säga detta: Om jag blir vald ska jag göra allt jag kan, inte bara tala med militären, utan bygga upp trygghet, säkerhet, för som ni vet befinner sig vårt land i så usel form på så många sätt.

Karin Henriksson

Läs fler artiklar om Donald Trump

Alla tidigare artiklar

Läs mer om valet i USA

Alla tidigare artiklar