Egyptens kristna firade jul under stort säkerhetspådrag

Koptiska kyrkor i Egypten fylldes på onsdagen av ortodoxa som ville fira den traditionsenliga julnattsmässan. Och utanför stod polisen på helspänn.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Inför julfirandet sökte egyptisk polis noggrant igenom över 300 kyrkor, enbart i Kairo, i jakt på sprängmedel.

Polischefen Gamal Halawa uppger dessutom, enligt ABC News, att väghinder sattes upp utanför kyrkor runt om i landet samtidigt som bilar och motorcyklar förbjöds att stå på tomgång utanför kyrkobyggnaderna.

Antalet militanta attacker har ökat markant efter att armén avsatte den sittande presidenten Mohammed Morsi sommaren 2013. Många islamister anklagar landets kristna för att ha samarbetat med armén och som en konsekvens har kristna hus, affärer och kyrkor utsatts för attacker.

Julnattsmässan i S:t Markus katedral i Kairo leddes som vanligt av den koptiska påven Tawadros II. Men i år gästades gudstjänsten även av president Abdel-Fattah el-Sissi samt muslimska toppolitiker och andra offentliga personer.

- Vi har varit sena när det gäller att återställa det som har bränts ned. Allt kommer att ordnas ... snälla förlåt oss för det som har hänt, sa Abdel-Fattah el-Sissi enligt ABC News.

Presidenten, som ses som en hjälte av många kristna, mottogs som en rockstjärna i kyrkan. Och när han skulle lämna lokalen hade säkerhetsvakterna svårt att mota bort alla jublande människor som kastade blommor.

- Han älskar oss och vi älskar honom, sa en kvinna som följde gudstjänsten via tv.

- Tidigare presidenter brukade ignorera oss, men han kommer till kyrkan, visar oss respekt och ler.

Egyptens koptiska befolkning utgör cirka 10 procent av landets 90 miljoner invånare. Kopterna har länge klagat över att de diskrimineras – och många menar att de även diskrimineras under Abdel-Fattah el-Sissis ledning.

- Ingenting har egentligen förändrats när det kommer till våra fri- och rättigheter, säger en kvinna.

- Det är störande att de (andra kristna) ser honom som en hjälte när våra liv inte har förbättrats på något sätt.

Lilla Erstagården