Extremist-mobb angrep kristna egypter

Polisen fick skingra mobben som tände eld på ett hus och kastade sten och molotovcocktails mot kopter i en by i Egypten. Fyra personer skadades.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det var ryktesspridning som låg bakom angreppet fredag den 25 november i byn Al-Nagameesh i provinsen Sohag i Egypten. Enligt ryktet tänkte byns kopter - den kristna minoritetsdelen av befolkningen - förvandla ett kommunhus till kyrka, skriver Evangelical Focus.

Byns cirka 2 000 kopter hade byggt ett kommunalt center avsett för begravningar och bröllop och här fanns också en sjukstuga och ett äldreboende, skriver Catholic Herald. Eftersom det inte finns någon kyrka i byn höll man ibland också gudstjänst i en av salarna. Kopterna har ansökt om tillstånd att bygga en kyrka men nekats detta, skriver tidningen.

När Fader Marqrious skulle hålla en minnesgudstjänst fredag den 25 spreds plötsligt ryktet att kopterna tänkte förvandla huset till kyrka. Två dagar före gudstjänsten spred muslimska extremister flygblad med uppmaningar att inte godta någon typ av kyrkobyggande i byn och att genomföra en attack mot centret.

Mobben som sedan gick till angrepp tände eld på centret och blockerade också vägar så att brandkår inte kunde komma fram. Man stängde även av vattnet. Sedan gick mobben till angrepp mot ett tiotal hus och affärsverksamheter som ägs av kopter. Mobben beväpnade sig med molotovcocktails, stenar, machetes och knivar, skriver Catholic Herald.

När polis anlände lyckades de skingra mobben, och 29 personer greps. 18 av dessa är nu häktade. Fyra kristna hade skadats under attacken, men ingen dödligt. Senare på fredagen kallade Sohags muslimske guvernör till ett möte med muslimska och kristna ledare med syfte att lugna befolkningen och få till stånd en process av försoning.

Attacken i Sohag kommer ett par månader efter att en ny lag om kyrkobyggnader antagits i Egyptens parlament. Enligt Human Rights Watch innebär den nya lagen att kristna diskrimineras i förhållande till muslimer.

Lagen ger guvernörer i de olika delarna av Egypten rätt att utan att ange skäl och utan möjlighet att överklaga besluta att en kyrka inte får byggas, säger Human Rights Watch i ett uttalande, enligt Evangelical Focus.