Fler evangelikala backar från Trump

De flesta vita evangelikaler i USA kommer att rösta på Trump. Men det stödet kan leda till långvarig splittring i amerikanska kyrkor. Många evangelikaler som är unga eller som tillhör minoritetsgrupper vänder sig nu mot Donald Trump.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

När de två mest avskydda presidentkandidaterna i amerikansk historia gör upp om makten skapar det motsättningar, även inom kyrkorna. Som Dagen rapporterat om tidigare har republikanen Donald Trump ett stort stöd bland vita evangelikala väljare. Enligt opinionsundersökningar kommer mellan 65 och 70 procent i denna grupp att rösta på honom.

Svagare stöd

Detta är dock ett svagare stöd än tidigare republikanska presidentkandidater haft och kan vara ett tecken på den vånda och splittring som finns bland evangelikaler.

Gjorde uttalande

Men det finns också de som inte alls förstår hur kristna kan rösta på Trump. New York Times intervjuade nyligen Jet Hatmaker, som är en mycket populär evangelikal författare och talare. Hon gör i vanliga fall inte politiska uttalanden, men i detta val har hon tagit avstånd från Trump.

– Trump har genomgående normaliserat våld, sexuella avvikelser, hyckleri och hatpropaganda. Jag skulle inte acceptera detta hos min tolvåring, än mindre hos ledaren av den fria världen, skriver hon i ett mejl.

”Omöjlig att laga”

Hon menar att de i många fall äldre evangelikala ledare som stödjer Trump inte representerar henne eller andra yngre kristna som hon känner.

– Den skada som detta skapat i vår kristna familj kan vara omöjlig att laga.

Trumps allierade

Två av de kristna ledare som är nära allierade med Trump är Tony Perkins, som leder Family Research Council, och Jerry Falwell jr, som leder det stora kristna lärosätet Liberty University. Men från studenter på skolan kommer nu kritik mot det stödet.

– Det är pinsamt för de flesta här inser att Trump är ett skämt, säger studenten Dustin Wahl till New York Times.

RÖSTMAGNET – för vita. Enligt opinionsundersökningar kommer mellan 65 och 70 procent av de vita, evangelikala väljarna rösta på Trump.

Läs mer om valet i USA

Alla tidigare artiklar