Ledare

Haley kliver ner och Trump är ensam kvar

Steven Crosson: Det är en oroande utveckling, inte bara för amerikanerna.

Det republikanska primärvalet är avslutat och Donald Trump kommer, återigen, bli en av två kandidaterna från de stora amerikanska partierna som slåss om presidentposten. Detta blev klart efter att den sista utmanaren till Trump, Nikki Haley, avslutat sitt försök att ta hem nomineringen.

Nikki Haley hade kunnat bli en bättre lämpad president än Trump. Haley har, trots sin bakgrund i Tea Party-rörelsen, en annan politisk idé än sin motståndare. En som låg närmre de klassiskt konservativa rötterna i Republikanerna.

I och med att Trump nu återigen blir sitt partis kandidat står det klart att Republikanerna är Trumps. Han har kontrollen i och över sitt parti. Den interna opposition som funnits mot Trump är i praktiken borta. Att en enskild person har förmått så i grunden förändra och styra ett av världens traditionellt mest tongivande politiska partier är anmärkningsvärt.

Det republikanska parti som en gång grundades som en motkraft mot slaveriet är långt borta. Nu förs en allt mer hätsk retorik mot invandrare. Ronald Reagans republikaner finns inte längre. I stället flörtas det med Putin och andra auktoritära ledare. Trump har på egen hand omformat Republikanerna från ett konservativt statsbärande parti till en populistisk enmansföreställning. En oroande utveckling för alla amerikaner men också av vikt för oss i Europa och resten av världen.Fler artiklar för dig

Mer i samma ämne

Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar