Förutspådd undergång uteblev – USA-pastorer kritiska

Domedagen kom inte denna gång heller.
David Meade, en kristen författare som förutspått att jorden skulle gå under den 23 september, hade fel.
Nu varnar amerikanska pastorer för att sådana spekulationer skadar kyrkan.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Enligt Nya testamentet var Jesus tydlig med att han en dag skulle återvända till jorden. Trots att Bibeln inte uppger något datum för den dagen har kristna i alla tider spekulerat kring när det ska ske.

I vår tid sprids rykten och spekulationer snabbt över internet. Den senaste domedagsprofetian som fått stor spridning tillskrivs författaren David Meade, som i amerikanska medier kallas kristen numerologist. Genom astronomiska studier och bibelläsning hade han kommit fram till att en dold planet skulle kollidera med jorden den 23 september.

Kritiska till spekulationer

Flera amerikanska pastorer och ledare vänder sig nu mot sådana spekulationer kring den yttersta tiden. Russell Moore, som är en framträdande pastor i konservativa Southern baptist convention, skriver i Washington Post att han inte känner till någon kyrka som faktiskt tog uppgiften om den 23 september på allvar. Han menar dock att det finns en besatthet i amerikansk kristenhet kring den yttersta tiden.

— Man kan följa tv-evangelister och programledare och där finna ett mer generellt, men lika upphetsat, budskap: att världen snart går under, skriver han.

"Tjänar på att tyda tecken"

Russell Moore menar att många tjänar pengar på att sälja böcker om hur tecknen ska tydas, och även överlevnadsprodukter för den som vill klara domedagen helskinnad. Han menar att sådana spekulationer kan leda till att människor i besvikelse över falska profetior vänder sig från tron.

— En sak är säker. När den dagen kommer så behöver vi inte numerologi för att inse det. Jesus kommer att vara synlig och obestridlig. Och han kommer inte att sälja någonting.

"Något sker i oktober i stället"

Davie Meade har inte låtit sig nedslås av att undergången uteblev. Han menar nu att hans uttalande feltolkats, något stort kommer i stället att ske i oktober.