Här springer Tomas Sjödin i unikt löparläger

Under helgen anordnar Kristen idrottskontakt ett läger med fokus på löpningen. Och författaren Tomas Sjödin är en av dem som snörat på sig löparskorna.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Mattias Ottestig, generalsekreterare för KRIK, är andfådd när han svarar i telefonen. Deltagarna i löparlägret på Nimbus, Öckerö, visar sig vara mitt i ett träningspass.

– För mig kan löpning vara lika mycket en lovsång som en lovsångsgudstjänst, säger Mattias Ottestig när han pustat ut.

Under helgen ska de 30 deltagarna, både motionärer och elitlöpare, få ta del av träningspass och undervisning. Idén till lägret fick Mattias Ottestig när han läste pastorn och författaren Tomas Sjödins bok ”Det händer när du vilar”. Ironiskt, kan tyckas. Vila och löpning är knappast två ord som man förknippar med varandra. Men Mattias Ottestig håller inte med.

– Det ligger närmare än man kan tro. Boken handlar mycket om det, den viktiga kontrasten. Man behöver både träning och vila. Många gånger handlar vila om att göra något man inte gör annars, så vila behöver inte innebära sofflocket. Så efter att jag läst boken ”Det händer när du vilar” tänkte jag att man borde ha en löparhelg med temat: ”Det händer när du springer”.

Sjödin intresserad

Och vem var bättre att kontakta än författaren själv, Tomas Sjödin. Och reaktionen lät inte vänta på sig.

– Han var väldigt pigg på idén föreslog att temat för lägret borde vara: ”Det händer när du (v)ilar”, och så fick det bli. Han är ju löpintresserad själv och ska springa Göteborgsvarvet i vår, så han hänger på alla våra träningar på lägret under den här helgen. Det är väldigt roligt. Dessutom föreläser han.

– Det kändes helt självklart att svara ja på inbjudan, säger Tomas Sjödin.

– Jag har mycket att lära och har fått många goda tips dessa dagar. Och vad roligt det har varit!

Hur är formen?

– Med tanke på att jag är dubbelt så gammal som de flesta här tycker jag att jag hänger med ganska bra! 

Ytterligare en profil på lägret är Markus Torgeby, löpare och författare till ”Löparens hjärta” på plats under lägret. Som ung var Markus Torgeby en lovande löpare som spåddes en lysande idrottskarriär. Men han hoppade av och levde fyra år i en kåta i skogen.

– Markus Torgeby är en spännande person med den kristna tron som ryggrad. När jag lärde känna honom tänkte jag att det vore spännande att sätta samman ett möte mellan honom och Tomas Sjödin.

"Attacken påverkar"

Trots att solen lyser över lägerdeltagarna på Nimbus på Öckerö är det svårt att bortse ifrån mörkret från Sveriges huvudstad efter dådet i centrala Stockholm under fredagskvällen.

– Det är klart att man känner av det, det känns fruktansvärt tragiskt. Hade det inte varit för attacken i Stockholm hade vi nog gått ut mer på sociala medier med löparbilder och så vidare, men det känner inte rätt nu. Samtidigt kan man inte lägga ner samhället på grund av det som hänt, så vi valde att genomföra lägret ändå.

Intresset för att delta på löparlägret har varit stort, enligt Mattias Ottestig. Och det kan mycket väl bli aktuellt med en repris nästa år.

– Absolut! En del som inte varit med i KRIK (Kristen idrottskontakt) har kommit med genom det här lägret vilket också är väldigt roligt. Dessutom är jag lite sugen på att ordna en retreat med löpning i fokus. Det vore spännande!

Löparlägret på Öckerö

  • Så här ser träningsprogrammet ut för Sjödin och de andra lägerdeltagarna.
  • Fredag 16.00: Drop in + frivilligt träningspass 18.30: Middag 19.30: Välkommen! Seminarium med Markus Torgeby 21.00: Kvällsfika
  • Lördag 7.00: Frivillig morgonlöpning 8.00: Frukost 9.00: Morgonbönen 9.30: PASS 1 – Löparskola och träningspass 13.00: Lunch 14.30: PASS 2 – seminarium med Tomas Sjödin 16.15: PASS 3 alt 1: Löparstyrka och rörlighet alt 2: Intervaller alt 3: Vila 18.30: Middag 20.00: Kvällsandakt 21.00: Kvällsfika
  • Söndag 7.00: Frivillig morgonlöpning 8.00: Frukost 9.00: Städ och ihoppackning. Möjlighet till träningspass. 11.00: Gudstjänst på Nimbus
Mattias Ottestig.

Mattias Ottestig.

Foto: Rickard Petersson
[x]