Intresset stort när Lars Adaktusson talade om folkmord

Visby. Han har tagit strid i frågan om att få IS övergrepp att erkännas som ett folkmord. Men något större motstånd mötte inte Lars Adaktusson när berättade om sin kamp i ett G som i Gud-seminarium i Visby. Snarare hade folk kommit dit för att säga tack.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Intresset var stort när den kristdemokratiske EU-parlamentarikern Lars Adaktusson satte sig till rätta på scenen i Krukmakarens hus i Visby. Han var inbjuden till en samtalskväll i G som i Gud under Almedalsveckan. Och det var Lars Adakutssons stora engagemang för utsatta minoriteter i Mellanöstern som var på agendan.

KD-politikern berättade om sitt arbete att få IS övergrepp att definieras som folkmord, något som EU-parlamentet klubbade igenom i höstas. Men när frågan senare landade i Sveriges riksdag blev det ett nej.

– Det är en skandal att FN inte kunnat stoppa den slakt som pågått i Mellanöstern i fem år, sa han bland annat om kriget i Syrien.

Tacktal till Adaktusson

Att det i publiken fanns gott om supportrar märktes inte minst när det blev dags för publikfrågor. En man tog till orda och började hålla ett tacktal till Lars Adaktusson, för att han var en av de första som började uppmärksamma övergreppen på kristna minoriteter i Irak och Syrien.

Det svåra är att vara först

– Det svåra är inte att säga samma sak som 100 andra gör. Det svåra är att vara den första. För det vill jag tacka dig, sa mannen i publiken, som själv hade sina rötter i Mellanöstern.

Någon fråga ställde han aldrig, och den varma applåd som följde visade tydligt att många stämde in i tacket.

Hela samtalet spelades in, och går att se på Dagens hemsida.